Spanyolország;Orbán Viktor;Karmelita kolostor;populista pártok;

Orbán Viktor: Az európai politikában egyre több a blabla, és a végén nincs akció

A szuverenitásra érzékeny miniszterelnök a spanyol populista Vox párt vezetőjével tárgyalt a Karmelita kolostorban, és most éppen Spanyolország belügyeibe avatkozott bele.

Az európai politikának nagy szüksége van olyanokra, akik akarnak valamit, akikben van még energia, elkötelezettség és szenvedély - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a spanyol jobboldali populista Vox párt elnökével a Karmelita kolostorban folytatott megbeszélés után pénteken.

A miniszterelnök azt mondta, az európai politikában egyre több a blabla, ismételgetünk dolgokat, amelyekről magunk se tudjuk már, mit jelentenek, és a végén nincs akció, nincs cselekedet. Mindeközben Európa folyamatosan veszít versenyképességéből. Azt is mondta, együtt kell működnie azoknak, akik hasonlóan gondolkodnak, és jelezte, a Santiago Abascallal folytatott megbeszélésen megerősítették elkötelezettségüket a Fidesz és Vox együttműködése mellett. – Szeretnénk, ha Európában is lenne egy jobboldali fordulat - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök olyan pártként értékelte a Voxot, amely szereti a hazáját és ki akar állni mellette, és amelynek fontosak a tradicionális értékek, a család és a történelem, amire a jövőt építeni lehet. Orbán Viktor Spanyolországról szólva úgy fogalmazott, Spanyolországnak nagy tekintélye van Magyarországon, mindig is fontos országnak tartotta, amelynek szerinte döntő szava van az európai ügyekben. – Nagy történelem, nagy nép, nagy szenvedélyek, (...) komoly ambíció – értékelt a miniszterelnök.

Santiago Abascal megerősítette az együttműködés szükségességét azokkal, akik egy szerinte sokkal erősebb Európáért küzdenek. Kiemelte, mélyen elítéli azt az „üldözést, zsarolást, amit Brüsszel Magyarország ellen folytat”. Elmondása szerint az ideológiai diszkrimináció az igazi veszély az európai egységre, s hozzátette, ez precedenst teremthet. Ma Magyarország és Lengyelország vannak soron, de bármely pillanatban más országokat is pellengérre állíthatnak a brüsszeli bürokraták - hangoztatta.

A spanyol politikus elfogadhatatlan kettős mércének nevezte, hogy olyanok döntenek megválasztott politikusokról, akiket nem választottak meg. Ezt követően megköszönte Orbán Viktornak a vendéglátást, kiváltságos helyzetnek értékelte, hogy olyan kormányfőtől tanulhat, „aki a szabadságért harcolt, aki sikerrel mozdította el Magyarországot a kommunizmus útjáról és fordította helyes irányba” (arról nem beszélt, hogy jelen állás szerint éppen Orbán Viktor fordítja vissza Magyarországot Moszkva irányába - a szerk.).

A spanyolországi választásokról szólva Santiago Abascal reményét fejezte ki, hogy a Vox párt többséget szerez és így nem kell majd paktumot kötnie senkivel.