költség;MLSZ;rendezés;UEFA Európa Liga;

Titkolja az MLSZ, mennyibe került megrendezni az Európa-liga döntőjét

A szövetség elég meglepő érvvel hárította megkeresésünket az ügyben. Sportközgazdászok szerint jelentős nyereség lehetett a vége.

A Népszava napok óta próbálja megtudni, hogy a Budapesten tartott szerdai labdarúgó Európa Liga-döntő rendezési költségei milyen összeget emésztettek fel, a kiadásokat az európai (UEFA) és a magyar szövetség (MLSZ) milyen elosztásban állta, a tavaly létrehozott Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt. milyen feladatokat látott el, a szurkolók okozta károkat ki és miből fogja ellentételezni.

Lapunk az ügyben kérdéseket intézett mindkét szövetséghez, ám megkeresésünkre egyik sem reagált. Csütörtök délután Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője telefonos érdeklődésünkkor az idő rövidsége (előző este volt az esemény) és a téma összetettsége miatt türelmet kért, péntekre ígért tájékoztatást.

Minthogy péntek délutánig nem érkezett válasz, újabb levelet írtunk, amire az MLSZ ekként reagált: „Tekintettel arra, hogy a Népszava vezetése több alkalommal válasz nélkül hagyta az MLSZ főtitkárának hivatalos, írásbeli megkeresését, a kérdésre nem kívánunk válaszolni.”

Az MLSZ-nek kiemelten közhasznú szervezetként tájékoztatási kötelezettsége van a nyilvánosság előtt, 

e ténynek pedig semmi köze nincs ahhoz, hogy a Népszava vezetése milyen megkeresésekre nem válaszol(t). Az MLSZ ugyanakkor a hivatkozott (2020-as) eset óta számos esetben válaszolt kérdéseinkre, egyetlen alkalommal sem utasította el a megkeresésünket a most felhozott indokkal.

A válaszok megtagadása annál inkább érdekes, mert sportközgazdászok lapunknak azt mondták, a rendezés jelentős nyereséggel záródhatott, bár a pontos összegeket csak az MLSZ és az UEFA tudhatja.