Oroszország;Szlovákia;Ukrajna;Orbán Viktor;Zuzana Caputova;

2023-06-04 07:37:00

A szlovák államfő már fél, hogy országa Magyarország példáját követi, és az Európai Unió „problémás gyerekévé” válik

Ha a kormányt a választások után populista pártok vezetik majd, akkor Szlovákia álláspontja egyre inkább közeledhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök külpolitikájához – mondta Zuzana Čaputová.

Szlovákia Magyarország példáját követheti, és az Európai Unió „problémás gyerekévé” válhat – mondta Zuzana Čaputová szlovák államfő a Politicónak adott nyilatkozatában, amit a Bumm.sk szemlézett.

Čaputová aggódik a dezinformációk terjedése miatt Szlovákiában. Úgy véli, a közelgő őszi parlamenti választások alááshatják azt a támogatást, amelyet Szlovákia Ukrajnának nyújt.

– mondta a szlovák államfő. Megjegyezte: mindeddig Szlovákia jelentős támogatást nyújtott Ukrajnának, például átadta a MiG-29-eseket az ukrán erőknek.

A Politico azt írja, a választások előtti felmérések alapján Szlovákiában a populista Smer áll nyerésre, amely az Ukrajnának nyújtott segítség leállítására szólított fel. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy terjed az orosz narratíva: emlékeztetett a Globsec felmérésének eredményeire, amely alapján mindössze a szlovákiaiak 40 százaléka véli úgy, hogy közvetlenül Oroszország felelős a háború kitöréséért. Nagyjából 50 százalékuk szerint pedig az USA biztonsági fenyegetést jelent, és 66 százalékuk ért egyet azzal az állítással, hogy „az USA belerángatja Szlovákiát a háborúba, amiből profitál is”. A NATO felmérése szerint csupán a szlovákiaiak 51 százaléka véli úgy, hogy az országban a NATO-ban a helye, és a megkérdezettek fele ellenzi, hogy tovább segítsék Ukrajnát.

Ennek fényében Čaputová szerint Szlovákiára nagyon nehéz időszak vár. „Nem csak a polarizációra, társadalmuk széttöredezettségére is szeretném felhívni a figyelmet” – jegyezte meg. Szerinte Szlovákia orosz dezinformációs kampánnyal néz szembe, és „fiatal demokráciaként” sebezhetőbb. Úgy véli, a dezinformációk terjedésében szlovák politikusok is szerepet játszottak.

– jegyezte meg.

Az államfő szerint ugyanakkor az orosz narratíva részben a „közös szláv gyökerekhez való pozitív hozzáállás miatt” sikeres a társadalmon belül. Úgy véli, a „a demokratikus politikai vezetők kommunikációs hibái” is hozzájárulnak, emellett sok szlováknak egyszerűen elege van a sorozatos válságokból, amelyekkel a társadalomnak szembe kellett néznie.