oktatás;pedagógusok;pedagógusnap;Belügyminisztérium;

Pedagógusnap alkalmából soha nem látott mértékű béremelést ígér a Belügyminisztérium, de az Európai Unióra mutogat

Az Orbán-kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér, csak meg kell érkezniük az uniós forrásoknak.

„A kormány a mostani háborús idők ellenére is a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű pedagógus béremelést tervezi, az ezt megalapozó új pedagógus életpálya törvényjavaslat – több hónapig tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően – hamarosan az Országgyűlés elé kerül” – olvasható a Belügyminisztérium vasárnapi közleményében, amelyben a pedagógusnap alkalmából köszönetet mondanak „valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat”.

A tárca szerint a béremelést eddig is csak az késleltette, hogy az Európai Unió húzza az időt, és nem fizeti ki a Magyarországnak járó uniós forrásokat. „Amikor megérkeznek a hazánkat megillető uniós források, soha nem látott mértékű pedagógus béremelés valósul meg” – ígérték.

Szerintük az új pedagógus életpálya törvényjavaslat nagyobb szakmai és anyagi megbecsülést garantál a pedagógusoknak, megteremti a pályakezdők és a hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó tanárok kiemelt béremelésének feltételeit. A tárca azt írja, hogy amikor megérkeznek az uniós források, a kormány tervei szerint az első ütemben 561 ezer forint, jövőre 681 ezer forint, 2025. januárjában pedig 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér.

Csütörtökön lapunk is beszámolt arról, hogy ismét több százan tüntettek a Belügyminisztérium épülete előtt a státusztörvény és a „rendőri erőszak” ellen. Később aztán a tüntetők egy csoportja vonulni kezdett a városban, de ennek a rendőrség hamar véget vetett.

Ami a pedagógusi státusztörvényt illeti, Maruzsa május 17-én az InfoRádióban azt mondta, az Orbán-kormány a pedagógus-életpályamodell – benne a státusztörvény – tervezetéről 15 alkalommal egyeztetett, tízszer szakszervezetekkel, öt esetben pedig más szereplőkkel. Az Orbán-kormány 34 tartalmi kérdésben változtatott az álláspontján. Amihez ragaszkodnak – fűzte hozzá – az a 22-26 órás keret. A diákokat és a szakszervezeteket egyébként szóhoz sem hagyták jutni azon az egyeztetésen, amelyet a Belügyminisztérium hívott össze az ellenzéki pártokkal a pedagógusi státusztörvényről.