ellenzék;Lengyelország;törvény;tüntetés;Donald Tusk;

2023-06-04 21:50:00

Ellenzéki felhívásra több százezer ember tüntetett Varsóban a Morawiecki-kormány ellen

Lengyelországban évtizedek óta nem tartottak ilyen nagy politikai demonstrációt.

– Ma ígéretet teszek nektek. Megnyerjük a választást és elszámoltatjuk a Jog és Igazságosságot – jelentette ki a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) vezetője, Donald Tusk exkormányfő azon a vasárnapi tüntetésen, amelyet ő hirdetett meg tiltakozásul a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, illetve a Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormánya ellen. 

A demonstrációra – amelyet az 1989. június 4-i részben szabad választás 34. évfordulóján tartottak – néhány nappal azután kerítettek sort, hogy Andrzej Duda elnök jelezte, hajlandó aláírni azt a meglehetős felhördülést kiváltó törvényt, amely az orosz befolyás vizsgálatáról szól. A jogszabály értelmében egy a szejm által megválasztandó, kilenctagú bizottság vizsgálná a 2007-2022 közötti intézkedéseket és ennek alapján kezdeményezheti az állítólagos orosz befolyás hatására megszületett döntések felfüggesztését. Azokra pedig büntetéseket róhatnak ki, akik az adott jogszabály elfogadása mögött állnak, például tíz évre eltilthatják őket a közügyek gyakorlásától, ellenzéki gyanú szerint pedig a PiS ezt a Polgári Koalíció (KO) néven szövetségben induló ellenzék, illetve személyesen Donald Tusk ellen akarja felhasználni.  

– Azért vagyunk itt ma, hogy Lengyelország és Európa egésze is lássa erőnket, hogy mennyien vagyunk hajlandók a szabadságért, demokráciáért harcolni, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt – mondta Donald Tusk a  hivatalosan a magas árak, lopások és hazugságok ellen, valamint szabad választások és demokratikus, európai Lengyelországért tartott demonstráción. A tüntetőknél a lengyel- és EU-s zászlókon kívül lehetett látni „Európa, bocsánatot kérünk a PiS miatt” feliratú transzparenseket, de nyolc csillagot is a „Jebać PiS” fordulat jeleként. 

A demonstráción megjelent Lech Wałęsa, a Szolidaritás egykori vezéralakja, a demokratikus Lengyelország első, Nobel-békedíjas elnöke is. Varsón kívül több másik városban is utcára vonultak az emberek. Lengyelországban – jegyzi meg a Politico – évtizedek óta nem tartottak ilyen nagy politikai demonstrációt.