Ukrajna;Donyeck megye;orosz megszállás;

Állítólag visszavertek egy ukrán ellentámadást az oroszok

Érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a bejelentéseket.

Oroszország azt állítja, hogy meghiúsított egy nagyszabású ukrán támadást Donyeck megyében, az viszont nem világos, hogy ez a régóta várt ukrán ellentámadás kezdete volt-e – írja az Euronews. 

„Az ellenség célja az volt, hogy áttörje védelmünket abban a szektorban, amelyet a legsebezhetőbbnek tartott” - fogalmazott Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivője. A kísérlet kudarcba fulladt, a vezérőrnagy állítása szerint 250 ukrán katonával végeztek, emellett 16 ukrán harckocsi, három gyalogsági harcjármű és 21 páncélozott harcjármű semmisült meg. Ukrajna hat gépesített és két harckocsizászlóaljat vetett be a támadásban. Az oroszok egy videót is közzétettek, amely állítólag a megsemmisült felszereléseket mutatja. 

A Kreml bejelentéseit érdemes fenntartásokkal kezelni - s ugyanez vonatkozik a kijevi közlésekre is, amelyeket ellenőrizni lehetetlen, s sokszor ferdítenek a valós tényekről. Az nem világos, hogy az orosz védelmi minisztérium miért várt hétfő reggelig a támadás bejelentésével, amely szerinte vasárnap reggel kezdődött.

Ukrajna egyelőre nem reagált semmit sem az orosz bejelentésére, ami a leginkább abból a gyakorlatból fakad, hogy megvárja katonai műveleteinek befejezését, miközben hírzárlatot rendel el.