Oroszország;kártérítés;Emberi Jogok Európai Bírósága;Alekszej Navalnij;

Moszkva nem vizsgálta ki kellően Navalnij mérgezési ügyét, Strasbourg 40 ezer eurós kártérítésre kötelezte Oroszországot

Az orosz hatóságok nem állapították meg a tényállást, nem tárták fel az ellenzéki vezető elleni bűncselekmény indítékait, nem kutatták fel és nem büntették meg a felelősöket.

Nem volt megfelelő az orosz hatóságok által Alekszej Navalnij állítólagos 2020-as megmérgezésének ügyében indított nyomozás – írj a Reuters a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett ítéletének lényegét ismertetve. A döntés alapján Oroszország 40 ezer euró, azaz csaknem 14,7 millió forint kártérítést köteles megfizetni Navalnijnak. Az EJEB áttekintette a történteket, amikor 2020 augusztusában Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzéki politikust egy szibériai repülőútján a feltételezések szerint valakik megmérgezték, s nyugati laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy idegméregről, novicsokról van szó.

Navalnijt több héten át Berllinben kezelték, de 2021 januárjában önként visszatért Oroszországba, ahol érkezéskor letartóztatták és börtönbe zárták, egy korábbi felfüggesztett börtönbüntetése ürügyén, mondván, nem jelent meg a pártfogójánál. Csakhogy a kifogásolt időpontban éppen a mérgezése miatt a német fővárosban, kórházban volt. Akkor „csak” három és fél év börtönt kapott, azóta mindenféle koholt vádakkal már 11 és fél évre nőtt a büntetése, de folyamatosan újabb és újabb eljárásokat indítanak ellene. A Reuters felidézi, hogy Navalnij azzal vádolta az orosz államot, hogy megpróbálta megölni őt, és több keresetet is beadott a strasbourgi bíróságra. Ezek egyike volt a most tárgyalt az EJEB, amely közleményben emelte ki: az orosz hatóságok által lefolytatott vizsgálat követhetetlen volt, és az eljárásban figyelmen kívül hagyták Navalnij részvételi jogát.

A közlemény szerint Oroszországnak nem sikerült feltárnia a gyilkossági kísérlet lehetséges politikai indítékára vonatkozó állításokat, valamint az állami ügynökök esetleges részvételét, és nem követte nyomon, hogy alkalmazhatták az ellenzéki politikus ellen a vegyi fegyverként azonosított anyagot. – A vizsgálat tehát nem vezethetett a releváns tények megállapításához és a felelősök azonosításához és adott esetben megbüntetéséhez. Ezért nem tekinthető megfelelőnek – mondta ki a bíróság.

Az Alekszej Navalnij és hozzátartozói által benyújtott közel 30 ügy van folyamatban az EJEB-nél, azonban az orosz parlament 2022 júniusában megszavazta az EJEB joghatóságának megszüntetését. A bíróság szóvivője ugyanakkor a Reutersnek elmondta: Oroszország az állítólagos mérgezés idején Strasbourg joghatálya alá tartozott, és az orosz állam az Európa Tanács tagja is volt, az ítélet hatályos, és végrehajtás céljából az Európa Tanács Miniszteri Bizottságához kerül.