Több mint 50 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a NER egyik kedvencének számító Felix Kitchen & Bar nevű étterem – írja az mfor.hu a cég pénzügyi beszámolója alapján.
A veszteség különösen nagynak tűnik azzal együtt, hogy a cég 2021-ben még 96 milliós nyereséggel zárt, tehát egy év alatt közel 150 milliós veszteséget hozott össze. Ennél durvább 2020-ban, a járvány idején volt a helyzet, akkor a cég 753 milliós veszteséget szenvedett el.
Pedig az étterem árbevétele tavaly 941 millióról 1,7 milliárd forintra nőtt, ami a cég eddigi legjobb bevételének számít.
Mindazonáltal az anyagjellegű ráfordítások több mint a kétszeresükre, 532 millióról 1,1 milliárdra nőttek (az étel- és italkiadások megduplázódtak, a szállítási, rakodási és fuvarköltségek meghétszereződtek, a bérleti díjak több mint negyvenszeresére nőttek, a szakértői díjak megnégyszereződtek, a bankköltségek is több mint kétszeresükre emelkedtek). Az egyéb ráfordítások is meghatszorozódtak, amelyben a beszámoló szerint különféle adók vittek el sok pénzt.
A személyi ráfordítások több mint kétszeresükre, 251 millióról 524 millióra nőttek. Ami nem meglepő, jegyzi meg a portál, mivel tavaly 39 főről 78 főre nőtt a személyzet száma.
Mint írják, a mínuszba hajlott pénzügyi műveletek – amelyek a kamatjellegű kifizetések megugrására utalnak – révén további 11 milliós veszteség jött össze.
A portál összevetette néhány fogás tavalyi és idei árát, ezekből különösen kiemelkedik a 6 darab osztriga ára, amely 2022-ben 18 990 forint volt, az idén pedig már 36 990 forint, vagy a beluga kaviár, amely a tavalyi 49 990 forintos árról 99 990 forintra nőtt.