Donald Trump;

Egy volt szovjet hírszerző azt állítja, hogy Donald Trumpot beszervezte a KGB

E szerint a volt elnök a 80-as években együttműködött az orosz titkosszolgálattal.

Egy volt szovjet hírszerző úgy véli, Donald Trump nyugodtan tekinthető Vlagyimir Putyin orosz elnök emberének. Jurij Svec, aki annak idején Putyin évfolyamtársa volt a KGB akadémián, Dmitro Hordon ukrán újságíró internetes videoműsorában nyilatkozott erről a következő amerikai elnökválasztás esélyeit latolgatva. Svec azt fejtegette, hogy Trump győzelme nagyon rosszul jönne Ukrajnának. - Ő mindent elmondott azzal, hogy győzelme esetén 24 óra alatt véget vetne az ukrajnai háborúnak – indokolta kijelentését, és magyarázólag hozzátette,  Trump Ukrajnát területi engedményekre akarná kényszeríteni.

A volt KGB-s Trumpot nem is csak Putyin emberének, hanem egyenesen Putyin "pudlikutyájának" nevezte. Jurij Svec emlékeztetett egy helsinki sajtóértekezletre, amikor a zárt ajtók mögött megtartott megbeszélés után Trump és Putyin együtt álltak a sajtó elé, és az amerikai elnököt arra kérték, kommentálja azokat a híreket, miszerint Oroszország beavatkozott az ő javára a 2016-os elnökválasztási kampányban. – Nos, Putyin azt mondta nekem, hogy ilyesmi nem történt, és én nem tudok nem hinni neki – idézte Svec a választ. Hozzátette: mindezt akkor, amikor 17 amerikai hírszerző ügynökség rögzített orosz beavatkozást a választási folyamatba, Trump azonban kijelentésével világossá tette, hogy jobban hisz Putyinnak, mint az amerikai hírszerző közösségnek.

Ezek után kérdezte meg Hordon, hogy a KGB ügynöke volt-e Trump. Svec azzal kezdte, hogy az ügynök fogalma szélesen értelmezhető, de végül a volt KGB-s igenlő választ adott. "Ön, a KGB veteránja, aki a Cég egyik washingtoni embere volt, ott tevékenykedett, ahová a szovjet időkben csak a legjobbak legjobbjai kerülhettek, a KGB-elit elitjei, megerősíti-e, hogy Trump együttműködött a KGB-vel?, szögezte neki a kérdést az újságíró. "Nos, igen. Tényként tudok erről", mondta a volt KGB-s, hozzátéve, ismer embereket, akik szoros együttműködésben dolgoztak vele, vezető külpolitikai tanácsadói voltak, egyebek között például az orosz kapcsolatokat illetően..

A harkivi születésű Jurij Svec 71 éves, a moszkvai Patrice Lumumba egyetemen nemzetközi jogot tanult, majd elvégezte a KGB akadémiáját. A múlt század nyolcvanas éveiben, a hidegháború kellős közepén került hírszerzőként Washingtonba. A nyilvánosságban éveken át a TASZSZ szovjet hírügynökség tudósítójaként dolgozott. 1990-ben elbocsátották a Cégtől, húsz éve az Egyesült Államokban él, egy kereskedelmi kockázati információk elemzésével foglalkozó céget vezet. Amerikai katonai szakértők véleményét idézve maga is úgy gondolja, hogy az orosz-ukrán háború forró szakasza 2024-ben így vagy úgy véget érhet, de utána még hosszú tárgyalási folyamatra lesz szükség Ukrajna biztonságának garantálása érdekében. Álláspontja az, hogy Ukrajnának olyan fegyverre van szüksége, amelynek birtokában Putyinban még ötlet szintjén se merülhessen föl, hogy megismételje kalandor akcióját.