Orbán-kormány;úszás;Hosszú Katinka;sportirányítás;

Másodszor nem tud elnököt buktatni Hosszú Katinka, de támadni igen

Belefújt a nullás lisztbe a háromszoros olimpiai bajnok, váratlanul nekiment a komplett sportirányításnak, az államtitkárságnak és az úszószövetség vezetésének. 

Kedd, 18 óra 10 perc. Közösségi oldalán váratlan poszttal jelentkezik Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai bajnok úszó, aki egy nyílt levélben üzen a világhálón. Sajnos konkrét címzettet elfelejt írni a dühös szerző, pedig nem ártana pontosítania, hogy kire pipa ennyire, és talán azt sem volna hiábavaló, ha kiderülne az írásból, mennyi pénzzel rövidítik meg az ő szakmai programját, és hogy ez most közpénz vagy nem közpénz, ami szerinte neki jogosan jár.

„Sajnálatos módon úgy látszik, a sportban az egyéni érdekek még mindig megelőzhetik a szakmai érdekeket. Így nem kaptam meg a lehetőséget, hogy az Úszóakadémiámat elkezdhessem. A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul.” A bajnoknő tehát nem konkretizálja, kire gondol, aki a saját érdekét nézi a Hosszú Katinka Nemzeti Úszóakadémia érdeke helyett, de talán még ennél is lényegesebb kérdés: a nemrégiben még kormányzatilag ünnepelt Hosszú Katinka miképp kerülhetett ki a NER-kedvencek közül? Egyáltalán kikerült? De ha már kikerült, miért gondolja, hogy ez nem jogos?

Mindenesetre a szövetség olimpiai bajnok elnöke, Wladár Sándor a Nemzeti Sportnak annyit mondott, nem kívánja kommentálni a levelet, míg a Schmidt Ádám vezette államtitkárság úgy tesz, mintha a magyar élsport egyik legnagyobb hatású versenyzőjének kirohanásával nem lenne semmi dolga. Se egy árva megszólalás, se egy cáfolat, mintha nem is létezne Hosszú Katinka.

Korábban ilyesmi elképzelhetetlen lett volna, az úszónő olyan kegyence a magyar sportnak, mint senki más: még a Duna Arénát is szerződés nélkül, ingyen használhatta magánklubja, mintha neki építették volna, de tulajdonképpen ebben nem is tévedett nagyot. Egy alkalommal válogatott társaival keveredett konfliktusba, amikor hétköznap hajnalban kizavarta az edzőteremből a többi úszót, jelezvén, ő a háromszoros bajnok, akinek előjogai vannak. A szövetség igyekezett konstruktívan állni a kérdéshez – hamarjában építtetett egy másik edzőtermet a többi válogatott úszónak, mert másképp nem tudta rapid módon kezelni a konfliktust, és közeledett az olimpia.

Hosszú kormányzati respektje nem csak eredményeinek tudható be, lényegében egyéves harcával ő buktatta meg a kikezdhetetlennek tetsző Gyárfás Tamás akkori elnököt, ami annyira nem volt ellenére a kormánypártnak, hogy hátulról végig támogatta a törekvést. Az úszó lázadót idézően, egy sajtótájékoztató pulpitusán tépte szét a szövetség 12 millió forintos egyéni szerződését, beágyazódása onnantól lépett szintet kormánykörökben. Csak hát hét év alatt nagyot változott a világ: az akadémiai projekt évek óta lóg a levegőben, s noha egykoron valóban volt olyan terv, miszerint a csillebérci úttörőtábor területén kormányzati támogatásból épül fel, de ebből nem lesz semmi. Most viszont némiképp váratlanul került elő újra a koncepció, és Hosszú állítása szerint „az úszóakadémia akkreditációs anyaga több mint egy év rengeteg munkáját és szaktudását tartalmazza”, de ennek komolyságát a Népszava névtelenséget kérő szakértője megkérdőjelezte.

A szakmai prezentáción az amerikai profi kosárlabda mintájára építkező képzési modellt mutattak be, ráadásul a szövegben több helyen nem is úszás, hanem kosárlabda szerepelt, lényegében egy átvett programról volt szó. Olyannyira, hogy egy másik forrásunk azt mondta, vagy 40 oldal egy az egyben rímelt egy amerikai kosárakadémia sportpedagógiai programjára, „inkább emlékeztetett plagizálásra, mintsem szakmai munkára”. Mindkét forrásunk szerint az akadémiai projekt inkább a pénzről szól, mintsem a szakmáról. Utóbbit az Iron Swim, Hosszú magánklubja sem igazolja jelenleg, távozó edzők és csökkenő gyerekszám jellemzi mostanság.

Meglehet, megint elnökbuktatással végződik Hosszú harca? – vetettük fel, de a válasz mindkét esetben ugyanaz volt, akkori csillaga a három arany után magasabban állt, mint ma. Wladár Sándor ráadásul nem outsider arc, úgyszintén olimpiai bajnok, ezenfelül kormányzati körökben nagy elismeréssel tekintenek a valóban remek Úszó Nemzet Programra, amelyikben országszerte jelenleg is 40 ezer óvodás és kisiskolás tanul meg ingyen úszni.

A Hosszú-féle úszóakadémia informátoraink szerint előbb a szövetség, aztán az államtitkárság szintjén vérzett el, és ezt a szakmai véleményt csatornázták be a legfelsőbb döntéshozói szintre, mondván: az anyag nem alkalmas arra, hogy erre milliárdokat mozgósítson a kormányzat. Állítólag Hosszú Katinka igyekezett személyes jelenlétét is latba vetve megkerülni a legfelsőbb sportvezetést, de üzenetet kapott: annyira nem kellene ezzel iparkodnia. Ahogy hírmagyarázónk fogalmazott, „ezúttal a szakmai ellenérzések erősebbek voltak, mint egy régebbi ígéret.”