Bárándy Péter;Tuzson Bence;igazságügyminiszter;Varga Judit;Völner-ügy;

Bárándy Péter: soha nem volt meg Varga Juditnak a tárcához szükséges mentalitása

Az egykori igazságügyi miniszter úgy vélte, Vargának már rég le kellett volna mondania, szerinte a reputációját végül a Völner-ügy ásta alá.

„Talán elfogult vagyok a szakmámmal, de az igazságügyi miniszteri poszt a többi tárcához képest irányzatok és kormányok felett álló, önállóbb szerepkör, jóval erősebb erkölcsi elköteleződést igényel” – fogalmazott lapunknak Bárándy Péter.

Az egykori igazságügyi miniszter szerint Varga Juditnak soha nem volt meg a tárcához szükséges mentalitása, nem mutatott érdeklődést a jogdogmatikai elvek gyakorlati érvényesülése vagy a magyar jog európai jogon belüli elhelyezkedése iránt. Nem vállalta azt a feladatot sem – folytatta Bárándy Péter –, hogy a „kormány jogászaként” a kabinet elképzeléseit hozzáigazítsa a joghoz és jogszerűséghez.

Varga Judit gyakorlatilag egy katona volt – foglalta össze a most leköszönt tárcavezetőről szavait Bárándy. A volt miniszter egyébként úgy vélte, Vargának már rég le kellett volna mondania, szerinte a reputációját végül a Völner-ügy ásta alá.

„Ha nem vette észre a legközvetlenebb munkatársánál a korrupciót, ami elképzelhetetlen, akkor az a baj, ha meg észrevette, akkor az” 

– fogalmazott.

A szerdán megnevezett utódról, Tuzson Bencéről Bárándy Péter úgy vélte: a joghoz való kötődése jóval erősebb kell, hogy legyen, hiszen csaknem tíz éven át praktizált ügyvédként. Ugyanakkor az egykori tárcavezető hangsúlyozta:

 „kis esélyét látom annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetője önálló szereplő lehet, akár szembe menve a Fideszen belüli akarattal.”