Göd;Samsung gyár;habzás;

A Samsung-gyárból származott az a hab, amely még január elején bukkant fel a gödi utcákon

Nagyon szerették volna mindezt titokban tartani, azonban egy civil szervezet nyomására végül elárulták az illetékesek a választ. 

Vízaknák fedlapján keresztül felhabzó, furcsa fehér hab jelent meg még januárban a Pest vármegyei Göd város utcáin. Azonban egy hosszas levelezés és egy adatigénylés után kiderült, hogy az anyag a Samsung gyárból származik - írja az Átlátszó.

Miután a fehér habról készült fotók kikerültek a közösségi médiába, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) aznap közleményben tudatta, hogy megindítják a kivizsgálást és a csatornarendszer átöblítését. Pár nappal később közzétett tájékoztatásuk szerint a kommunális csatornahálózatba jutó, tűzeseteknél használt oltóanyag okozta, azonban annak eredetét nem szerették volna elárulni.

Ezt követően egy hosszas procedúra vette kezdetét, amelyben a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület szerette volna megtudni, honnan is érkezett a hab. Végül a DMRV vezérigazgatója, Virág László egy olyan tájékoztatást küldött, miszerint 

„a habzást okozó anyag származásával, mennyiségével kapcsolatosan a Samsung SDI Magyarország Zrt. belső kivizsgálása eredményeként jelezte társaságunknak, hogy létesítményükből kis mennyiségű habképző anyag került a szennyvízcsatorna-hálózatba.”

A portál szerint a válaszokból kiderül, hogy sem a katasztrófavédelem, sem a környezetvédelmi hatóság nem szerette volna nyilvánosságra hozni, honnan került bele a hab a csatornarendszerbe. Emellett még hatósági eljárást sem indult a gyár ellen.