pénz;Ukrajna;Szijjártó Péter;zsarolás;halál;fegyverszállítás;

Szijjártó Péter megkérdezte, hány magyar fog meghalni a négy év alatt, amíg az EU fegyvert szállítana Ukrajnának

A külgazdasági és külügyminiszter újra zsarolni kezdett, kijelentve, hogy amíg Ukrajna nem veszi le feketelistáról az OTP-t, addig az Orbán-kormány blokkolja a fegyverszállítások finanszírozását.

Az Orbán-kormány sem az ukrajnai fegyverszállítás finanszírozására szánt, eddig is blokkolt 500 millió euró, sem az újabb javaslat szerinti 20 milliárd euró kapcsán nem hajlandó semmifajta tárgyalásra, amíg a kijevi vezetés le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az EU-s külügyi tanács ülésén egy olyan javaslatot terjesztettek elő, amelynek értelmében a következő négy évben 20 milliárd eurót fordítanak fegyverszállításokra , amiből Magyarországra nagyjából 200 millió euró esne. – Ezzel mit is mond az Európai Unió? Hogy négy évig még úgyis háborús berendezkedés lesz. (...) Döbbenetes ez a javaslat (...) Hát jogosan fogalmazódik meg a kérdés, hogy hány ember fog meghalni ezalatt a négy év alatt, amíg mi 20 milliárd euróval finanszírozunk fegyverszállításokat. És hány magyar fog meghalni ezalatt a négy év alatt? – tette fel a kérdést.

Az z elmúlt ötszáz nap bebizonyította, hogy a konfliktusnak nincs megoldása a harctéren, s minél több fegyvert szállítanak, annál magasabb lesz a halálos áldozatok száma. – Ezért azt kérjük Brüsszeltől, Berlintől, Párizstól és Washingtontól is, hogy fegyver helyett inkább békét hozzanak a szomszédunkba – jelentette ki.

Figyelemre méltó – fűzhetjük hozzá –, hogy az Orbán-kormány soha nem Moszkvát, vagyis a háborús agresszor Putyin-rezsimet szólítja fel békére, a béke pedig jelen esetben azt jelentené, hogy a kijevi vezetés mondjon le Ukrajna területének egy részéről. 

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Európai Békekeretből eddig 5,6 milliárd eurót fordítottak a fegyverszállítások finanszírozására, és most újabb 500 millió eurót kívánnak jóváhagyni, de az Orbán-kormány ehhez nem járul hozzá addig, amíg Ukrajna le nem veszi a háború nemzetközi szponzorainak listájáról a legnagyobb magyar banknak számító OTP-t. – Sem az eddig blokkolt 500 millió euró, sem a most előhozott 20 milliárd euró kapcsán nem vagyunk hajlandók semmifajta tárgyalásra mindaddig, amíg az OTP a háború nemzetközi szponzorainak listáján van. Arról nem is beszélve, hogy az Európai Bizottság nemrégiben beismerte, hogy elfogyott a pénz, és kért még 50 milliárd eurót Ukrajna támogatására. Most is kérnek 20 milliárd eurót a fegyverszállításokra, így 70 milliárd euróról beszélünk, és sehol egy elszámolás, egy kimutatás az eddig elköltött pénzekről – mondta Szijjártó Péter, jelezve azt is, hogy tavaly a száz legnagyobb nyugati tulajdonú vállalat 3,5 milliárd dollárnyi társasági adót fizetett be Oroszországban, eközben az orosz bankpiacon 0,16 százalékos részesedéssel bíró OTP felkerült az ukrán feketelistára.

A Népszava a magyar sajtóban elsőként számolt be arról, hogy Ukrajna felvette az OTP-t a háború szponzorairól összeállított feketelistára. Bár a pénzintézet jelezte, hogy nem kért sem magyar, sem más kormányzati segítséget, Szijártó Péter a feketelistára  hivatkozva beszél arról, hogy az Orbán-kormány bliokkolja a fegyverszállításokra szánt keret növelését.

Szijjártó Péter a tagállami vétójog felszámolását célzó európai parlamenti állásfoglalással kapcsolatban, újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: a szerződések értelmében a stratégiai ügyekben minden félnek egyet kell érnie a döntésekkel. – És azok, akik rajtunk az európai értékeket kérik számon, azok, akik rajtunk jogállamiságot, szerződések tiszteletben tartását kérik számon, azok most hirtelen érdekből fakadóan minden gond nélkül átírnák a szerződéseket – fogalmazott. Hasonlóan reagált a jövő évi magyar soros EU-elnökséggel szembeni tiltakozások ügyére is, mondván, hogy a rotálódó tisztség sorrendje meg van határozva előre. – És ezek a szabályok semmit nem mondanak arról, hogy egyet kell értenie a soros elnökségnek a nagy tagállamok által diktált ügyek valahány százalékával vagy a liberális mainstream minden mozdulatával. Az Európai Unió erről szól, többfélék vagyunk – mondta.