Hír TV;médiatanács;hírhamisítás;orosz-ukrán háború;

A Médiatanács vizsgálja a Hír TV hírhamisítását, a britek csak röhögnek

Az NMHH vonakodva lépett az ügyben, bejelentések alapján az ukránok elleni gyűlöletkeltés lehetőségét vizsgálja.

Törölte a kormánypárti Hír TV azt az adásrészletet, amelyben brit futballszurkolókkal igyekezték illusztrálni a kercsi híd felrobbantásán ujjongó ukránokat, de hiába, a hírhamisítás most nemcsak itthon szólt nagyot, hanem végigment a brit sajtón a Daily Mailtől az Independentig. Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő is felfigyelt rá, nyomán pedig felkerült a Redditre is.

A történteket a Media1 összegezte, kérdésükre pedig idő közben válaszolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az NMHH először azt írta, hogy nincs hatásköre a képhamisítás kivizsgálására, ezek után a szakportál azt firtatta, hogy a hírhamisítást tartalmazó riport ukránok elleni gyűlöletkeltése miatt sem kellene-e vizsgálatot indítani. Erre azt a válasz érkezett, hogy két magánszemélytől is érkezett bejelentés a Médiatanácshoz ugyanerre hivatkozva, ezért mégiscsak kivizsgálják az esetet, de csak abból az aspektusból, hogy a riport alkalmas volt-e az ukránok elleni gyűlöletkeltésre.

A Hír TV vezetősége továbbra sem válaszolt a Media1 kérdéseire.

Amint azt lapunk is megírta, egy munkatársat azonnali hatállyal kirúgtak a Hír TV-től, egy másik pedig írásbeli megrovást kapott a felettesétől, miután a csatorna adásába egy 2016-os, brit szurkolók ünneplését bemutató videót is bevágtak a hétfői, több civil áldozatot követelő krími híd felrobbantásának híréhez. A propagandacsatorna „győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-szoros híd felrobbantása után” címmel adta nézői tudtára a támadást. A Media1 az egyik olvasójának segítségével kiderítette, hogy akiket a Hír TV-ben ünneplő ukránoknak hittek (vagy akartak hazudni), valójában angol szurkolók, ráadásul a felvételek 2016-ban készültek. A narrációban szó szerint a „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában” mondat hangzott el. Mindeközben a valóban éneklő tömeg egy olyan vendéglátóipari egységben áll, ahol a háttérben kivetítők látszanak.