MÁV;eladás;vétel;Ballószög;szolgálati lakás;

Negyven év bizonytalanság után még váratják egy kicsit a férfit, aki meg akarja venni a szolgálati lakását a MÁV-tól

Tóth Ferenc megint lecsúszott a vételről, hiába akarja megvenni, a MÁV pedig eladni neki az ingatlant. Egyelőre bérlő marad.

Lassan másfél éve várakozik hivatali asztalokon a ballószögi Tóth Ferencnek az a kérelme, amelyhez hasonlókat általában fél év alatt el szoktak intézni. A nyugdíjas férfi így nem tudja megvásárolni azt a házat, amelyet jelenleg bérel a MÁV-tól, és amelyet a vasúttársaság el is adna neki. Az adás-vételhez viszont először a Bács-Kiskun megyei nagyközség településrendezési tervét kellene módosítani. A panaszos nyáron már tulajdonos szeretett volna lenni, de a határidők, a módosítások, és az újabb határidők útvesztőjében megint lecsúszott a vételről.

Amint arról áprilisban beszámoltunk, Tóth Ferenc Ballószögnek a Köncsög nevű egykori vasúti megállóhelyen él. A környék csendjét ma már nem zavarja vonatfütty, ott 2007 tavaszán járt utoljára szerelvény, akkor szűnt meg 11 állomásával és megállóhelyével a 43 kilométeres szakasz Kecskemét és Fülöpszállás között. Ez egy szolgálati lakás volt, a panaszos lassan négy évtizede költözött oda az élettársához, aki azóta elhunyt. Mindketten a vasúttársaságnál dolgoztak, a férfi ragaszkodna a megszokott lakóhelyhez, és szeretné megvásárolni a házat. Az ingatlan komfort nélküli volt, az áramot Tóth Ferenc köttette be 2014 karácsonyára, fákat ültetett a telekre, tárolóhelyiségeket épített, nyílászárókat cserélt. Évekkel ezelőtt kimérette a portát, és megbizonyosodott arról, hogy – mert ez is előírás – a síntől mért távolság több, mint 12 méter. Mindezt a hivatali utat azért járta végig, hogy egy későbbi adás-vételnek ne legyen akadály a papír hiánya.

Az ingatlan az állam tulajdonában, a vasúttársaság kezelésében van, Tóth Ferenc havonta 12 ezer forint bérleti díjat fizet a MÁV-nak, a szerződést kétévénte újítják meg. A MÁV három éve levélben arról tájékoztatta, hogy részéről nincs akadálya az értékesítésnek, de először a területnek ki kell kerülni a „kivett közforgalmú vasút” művelési ágból. Ehhez azonban az első lépést a ballószögi önkormányzatnak kell megtenni, módosítani kell a településrendezési tervet, és az ott „kötöttpályás vasúti övezetként” szereplő területet át kell minősíteni „mezőgazdasági övezetbe”.

Tóth Ferenc bizakodó volt, hiszen tudomása szerint egy ilyen eljárás nagyjából fél éven belül végigfut a hivatali rendszeren. Először 2021. április 27-én nyújtott be kérelmet az önkormányzathoz. Eddig kétszer csúszott le arról, hogy rendeződjön az ügye. Somogyi Lajos polgármester korábban arról tájékoztatta lapunkat: először azért, mert az aktuális módosításokról alig egy héttel korábban döntött a képviselő-testület. Másodszor azért, mert ugyan indított a község 2021. november 25-én egy hasonló eljárást, de az kiemelt fejlesztési területekre vonatkozott, Tóth Ferencé pedig nem ilyen, tehát ismét nem került be a csomagba. Végül 16 hónappal ezelőtt, a tavaly március 31-én indított eljárásba vették be. – Heteken belül felkerülhet az i-re a pont” – mondta lapunknak egy évvel később, idén márciusban a polgármester. Nem így történt.

– A mai napig nincs előrelépés. Május 25-én tartott közmeghallgatást az önkormányzat, ott is rákérdeztem, de senki sem tudott válaszolni – fakadt ki lapunknak Tóth Ferenc. – Öröm az ürömben, hogy közben újabb két évre biztosan kibérelhetem a házat. A MÁV a napokban küldte el nekem a szerződés tervezetét, aláírtam, visszapostáztam. De továbbra is a vásárlás lenne számomra a megnyugtató megoldás. Bizonytalan a helyzet, nem merek nagyobb javításba, korszerűsítésbe kezdeni – mesélte.

Önkormányzati ügyekben járatos szereplők lapunknak azt mondták, a településrendezési terv módosítása azért húzódhat el, mert számos, a helyhatóságtól független szerv, intézmény – esettől függően ezek lehetnek például közműtulajdonosok, vízügyi hatóságok – jár el, hagyja azt jóvá. A ballószögi eset rámutat, hogy a hivatali malmok néha rendkívül lassan őrölnek.

A „településrendezési eszközök módosítása” egyszerűsített eljárásban történik, a tervek elkészültek – írta lapunk kérdésére Somogyi Lajos polgármester és Endre Mónika jegyző. A dokumentációt Ballószög honlapján június 6-tól 15 napra közzétették, a Tóth Ferenc ügyére vonatkozó módosítási tétel „támogatásra van előkészítve”.

Csakhogy a történet itt nem ér véget. A közzétett tervekkel kapcsolatban ugyanis a megadott határidőig – három másik tétel esetében – érkezett észrevétel, amelyeket közlésük szerint ismertetni kell a képviselő-testülettel, és más, döntésre jogosulttal. „A beérkezett észrevételek alapján átdolgozott anyag záró szakmai véleményezési szakasza az illetékes állami főépítész megkeresésével elindítható. A településtervező a tervdokumentációt véglegesíti, és néhány napon belül eljuttatja az állami főépítész részére” – írták érdeklődésünkre a napokban a ballószögi hivatalból.