oktatás;pedagógusok;felmondás;tankerületek;tanárhiány;státusztörvény;

Négyszázötvenöt tanár távozott az állami iskolákból június elseje óta

A státusztörvény parlamenti benyújtását követő hetekben sok pedagógus szüntette meg jogviszonyát, de a törvény miatti nagyobb felmondási hullám egyelőre elmaradt – tudta meg a Népszava.

Június elseje óta legalább 455 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban 

– derült ki a tankerületi központok adataiból. Lapunk július 20-án érdeklődött mind a 60 tankerületnél, választ cikkünk írásáig 56 központtól kaptunk, a Belső-Pesti Tankerületi Központ, a Külső-Pesti Tankerületi Központ, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ és a Siófoki Tankerületi Központ többszöri megkeresésünkre sem küldött tájékoztatást.

Mint ismert, az új pedagógus jogállási törvényt – ismertebb nevén státusztörvényt – a hosszan tartó tanár, diák és szülői tiltakozások ellenére június 6-án nyújtották be a parlamentnek, majd július 4-én fogadta el az Országgyűlés, július 15-én pedig hatályba is léptek a főbb rendelkezések. Ezt megelőzően több mint ötezer pedagógus jelezte előzetesen az aHang Platform online felmérésben, megszüntetik jogviszonyukat, ha a munkavállalók számára számos hátrányos következménnyel járó státusztörvényt bevezetik.

A tankerületi központoktól szerettük volna megtudni azt is, a kilépők között mennyien vannak, akik a státusztörvény miatt szüntették meg jogviszonyukat, de azt a választ kaptuk, hogy

az érintetteknek nem kell minden esetben megindokolniuk a döntésüket.

Bár a több mint 450 pedagógus távozása bő másfél hónap alatt, azaz június 1-je és július 20-a között nem mondhatni, hogy kevés, de egyelőre úgy tűnik, hogy kifejezetten a törvény miatti nagyobb felmondási hullám nem kezdődött meg az iskolákban. Az adatokból az is látszik, hogy főleg a budapesti tankerületekben voltak nagyobb számban távozó pedagógusok a vizsgált időszakban:

a Közép-Pesti Tankerületi Központban 40, az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28, a Dél-Budai Tankerületi Központban 19, a Közép-Budai Tankerületi Központban 17 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát június 1-jétől július 20-áig.

A tankerületi központok tájékoztatásukban azt is közölték, hogy a kilépők mellett mennyi pedagógus létesített új közalkalmazotti jogviszonyt június 1-je és július 20-a között, az 56 tankerület esetében számuk összesen 1776 fő, vagyis jóval meghaladja a kilépők számát.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

a lemondással vagy közös megegyezéssel távozók számában nyilván nincsenek benne azok, akik nyugdíjazással hagyják el a köznevelést, az új jogviszonyt létesítettek számába viszont beleszámítják azokat is, akik a korábbi években mentek nyugdíjba, de most megbízási szerződéssel hívták őket vissza tanítani

- ezt szorgalmazza is a kormány például azzal, hogy korlátlanná tették a nyugdíjas tanárok visszafoglalkoztatásának lehetőségét. A PSZ elnöke úgy véli, azoknak a pedagógusoknak a többsége, akik a státusztörvény miatt tervezik a pályaelhagyást,

kivárnak szeptemberig, ugyanis ekkor lesz lehetőségük arra, hogy csekély végkielégítéssel távozhassanak.

Totyik Tamás szerint a június 1-je és július 20-a között lemondással vagy közös megegyezéssel távozó 455 pedagógus hiányát is megfogja érezni a rendszer, de azt is figyelembe kell venni, hogy sokan már a tanév végét sem várták meg, június előtt beadták felmondásukat vagy elérték a nyugdíjkorhatárt.

A 2022/2023-as tanévre vonatkozó adatokat a Civil Közoktatási Platform kérte ki közérdekű adatigényléssel az Oktatási Hivataltól, e szerint a június 15-én zárult tanév során

4835 pedagógus jogviszonya szűnt meg összesen. 

A PSZ elnöke szerint ehhez még hozzá kell adni azoknak a számát, akik július 20-áig felmondtak, így szinte biztosra vehető, hogy több mint ötezer pedagógus távozott.

Továbbra is tanárok, iskolai dolgozók ezreit keresik

Bár tanévkezdésig már csak egy hónap van hátra, a közszféra állásportálján - ami napokig elérhetetlen volt - még mindig rengeteg hirdetésben keresnek pedagógusokat. A tanár szóra rákeresve péntek délután 2194 aktív hirdetést dobott ki a rendszer, a pedagógus szóra 1199-et, a tanító szóra 947-et. Vannak olyan hirdetések is, ahol ugyanazon álláspályázaton belül keresnek egyszerre több pedagógust is. A tankerület szóra keresve összesen 4106 hirdetés volt elérhető pénteken, de ezek között nemcsak pedagógus, hanem más iskolai álláshelyek - például karbantartó, takarító, iskolatitkár, pszichológus - betöltésére kiírt hirdetések is szerepelnek.