árhullám;árvízvédelem;Orbán Viktor;György István;Országos Vízügyi Főigazgatóság;

Súlyos károkat okoztak az árvizek, úgyhogy Orbán Viktor kiposztolt egy videót arról, hogy minden a legnagyobb rendben van

Aligha akad olyan élethelyzet, amit a miniszterelnök és stábja ne propagandacélokra használna fel.

Az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől. Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért - írta Havasi Bertalan.

Hogy mindehhez kétség se férjen, a miniszterelnök közzétett egy videót is a Facebookon, hogy mindenki láthassa, amint a félelmet nem ismerő kormányfő megálljt parancsol az árvizeknek. A kisfilm elején drámai aláfestőzene kíséretében felhívja György István területi közigazgatásért felelős államtitkárt, és beszámol neki az OVF-nél tett látogatásáról. Közben a videó már ugrik is a következő (vagy inkább előző) jelenetre, ahol Orbán Viktor éppen a figyelmesen tájékozódó miniszterelnököt alakítja.

A telefonba azután elmondja az államtitkárnak, hogy „akikkel beszéltem, azok kézben tartják a dolgot, azok komoly szakemberek. Részben úgy látom, hogy nagyon jó kommunikációs rendszerrel összekötötték a helyi szintet a központtal, tehát nincs olyan információ, ami vagy nem jut fel, vagy útközben elveszne bármilyen okból”. (Vajon a miniszterelnöknek és az államtitkárnak fogalma sincs arról, hogy ilyen helyzetben hogyan működik az illetékesek kommunikációja, és hogy „komoly szakemberek” dolgoznak az Országos Vízügyi Főigazgatóságnál? - a szerk.)

A felvételen Orbán Viktor megnyugtatja György Istvánt, hogy az illetékesek tudják, hány homokzsák van és hogy utcára-házszámra hol öntött ki a víz, vagy öntött be a pincékbe. Végezetül tájékoztatja az államtitkárt arról, hogy csütörtökön a Dráva tetőzésével lesz egy nehezebb helyzet is, amit szerinte az OVF szintén kézben tart.

„De figyelj István, mert fene tudja, hogy esik-e, vagy nem, és ne az legyen, hogy nem tudjuk összehívni a védelmi bizottságot, ha mégis a vízügyön túlnőne a probléma. Jó? Kérlek, legyél rajta!”

- hangzik el a végén a kormányfői instrukció.