Lázár János;terjeszkedés;Ludovika;Nemzeti Közszolgálati Egyetem;

Tovább terjeszkedik a Ludovika: Lázár János fél éve még nemet mondott az NKE új központjára, ma már gőzerővel dolgoznak a területen

Orbán Viktor egyik kedvenc egyetemének mindig jut pénz. Csak a 10 ezer négyzetméteres régi tömb elbontásáért 312,2 millió forintot fizet az NKE, a teljes beruházás 45 milliárdra rúghat.

Hamar lebontották Budapesten a Természettudományi Múzeum és a Lovarda közötti volt tüdőgondozó, illetve iroda- és raktárépület nagy részét. A meglehetősen rossz állapotú ingatlanegyüttes helyére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) építene Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központot, azaz tovább terjeszkedik a nyolcadik kerületi Orczy-kertet és környékét mind jobban birtokba vevő Ludovika.

A Korányi Sándor utcában, a Füvészkerttel szemben márciusban kezdte el az épület bontását a közbeszerzési eljáráson kiválasztott Globe Aqua Kft., amely a helyszínen kitett tájékoztató tábla szerint szeptember 4-ig végezne a munkával. A 10 ezer négyzetméteres tömb elbontásáért nettó 312,2 millió forintot fizet az egyetem.

A bontásra vonatkozó tendert két hónappal azután írták ki, hogy kiszivárgott Lázár János építési miniszter listája az elkaszált állami projektekről. Az elsőként a Telex által februárban közölt,

indulatos megjegyzésekkel tarkított listán az új katasztrófavédelmi központ is rajta volt: „Nem! Lezárni…” felirattal. 

A táblázatban ugyanakkor az is szerepelt, hogy a Ludovika Campus komplex megvalósítása a kormány határozott szándéka, kormánydöntés is van róla, a létesítmény koncepciótervét elfogadták és elkészült a bontási terv is. A projekt előkészítését akkor 30 százalékosra becsülték a minisztérium emberei, ugyanakkor a pénzügyi teljesítés 5 százalékon állt. A teljes beruházás összköltségét akkor 45 milliárd forintra tették, amelyből csak az előkészítés 800 millió volt.

A beruházás eredetileg a Vitézy Dávid által vezetett Budapest Fejlesztési Központ projektje volt, amelyet később Nemzeti Közlekedési Központtá neveztek át, mielőtt bezárták volna. A campus területén megépülő új katasztrófavédelmi központ a tervezői pályázatra kiadott felhívás szerint vegyes használatú épület lesz speciális tantermekkel, 127 főt befogadni tudó tanszéki irodákkal, 220 kollégiumi férőhellyel, kiszolgáló területekkel, parkolóval, valamint a campus üzemeltetését szolgáló helyiségekkel közel nettó 23 ezer négyzetméteren. Kapcsolódó beruházásként szerepelt a tervek között a volt Bárka Színház, mint Ludovika Vívóterem és rendezvényközpont és a tóparti épületek is részleges felújítása, illetve közvetlen gyalogos kapcsolat létesítése az Orczy-kert és a Füvészkert között.

A katasztrófavédelmi intézet 2012-ben jött létre az egyetem berkein belül, a Belügyminisztérium szakmai felügyeletével. Az intézmény jelenleg a Hungária körúton működik. A kormány 2016-ban döntött a speciális képzési központ létrehozásáról, 2018-ban kiírták az építészeti pályázatot, majd 2021-ben egy újabbat. Az elvárás az volt, hogy „az új épület stílusában, tömegalakításában olyan mértékű „historizálás” megengedett és elvárt, amely az NKE Ludovika Campusán jellemző, a XXI. században nem tolakodó, mégis a teljes Campus és a műemléki Orczy kert szerves részévé képes emelni az új épületegyüttest”. Az eredményét tavaly februárban hirdették ki: az Óbuda Építész Stúdió kapta a 486, 8 millió forintos megbízást. Az indoklás szerint „a pályamű koncepciója, a javasolt funkcionális és szerkezeti megoldások a leginkább alkalmasak arra, hogy a továbbtervezés alapjául szolgáljanak”. Az óbudai csapaton kívül három vidéki építésziroda pályázott.

A kormány ezt követően tavaly novemberben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a beruházást. Ezzel a szokásos ügymenettel csaknem minden hatályos építési szabályzat alól felmentést adott a tervezőknek,

még a fapótlást is elegendő máshol megejteni. 

Idén júniusra a projekt lekerült a leállított beruházások listájáról. Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli kérdésére Lázár János tárcája által küldött válaszból az derült, ki, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium összesen 270 beruházást függesztett fel 2022 májusa és 2023 júniusa között, ám azon már nem szerepelt a Ludovika speciális oktató központja.

A négyemeletes, külsőre nem túl izgalmasnak tűnő épületre tavaly decemberben nyújtották be az építési engedélykérelmet, amelyet idén áprilisban kaptak meg a fővárosi kormányhivatal igen lojálisnak mondható, Kosztyu Anikó által vezetett Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Kiemelt Ügyek Osztályától. Most már csak az a kérdés, honnan is kerül pénz az építkezésére.

A Ludovika építése elől eddig mindig minden akadályt elhárítottak, legyen szó színházról, az Orczy-park több mint 200 fájáról, vagy éppen egy működő gimnáziumról. Orbán Viktor miniszterelnök történelmi kötelezettségnek nevezte az „átalakított felsőoktatás zászlóshajójának” tartott Ludovika felújítását a főépület 2014-es átadáskor, lévén az intézmény a „hazafias nevelés és a magyar virtus letéteményese”. A Ludovika újjáépítéséről 2012 májusában döntött a kormány, a szintén kiemelt beruházásként megvalósuló projektért Fürjes Balázs kormánybiztosként felelt. Csupán a főépület rendbetétele 4,7 milliárdba került, 4,5 milliárd forintból épült meg az Orczy Úti luxuskollégium és azóta is több milliárd forint folyt ki a campus bővítésére. Az építkezést a NER-birodalom felkent kivitelezőre bízzék.