Belügyminisztérium;megélhetés;otthonápolás;

2023-08-11 22:20:00

Nem kevesebb mint havi 2700 forinttal emeli Pintér Sándor tárcája a 45 ezer forintos otthonápolási díjat

Hála a családbarát kormánynak, egy olcsóbb pizza összegével növekszik a megélhetés biztosítására teljesen alkalmatlan büdzsé.

Nem akármilyen ígéretet tett a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium az RTL Híradó beszámolója szerint: 2024 január elsejétől 6 százalékkal emelik az otthonápolási díj alapösszegét. Miután az alaptámogatás jelenleg havi 45 ezer forint, ez összesen 2700 forint pluszt jelent.

Hazánkban több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat, s évek óta próbálják elérni, hogy a kabinet növelje meg az ápolási díj összegét. Hosszas próbálkozással annyit tudtak elérni, hogy a gyermeküket ápolók a minimálbérnek megfelelő összeget kapják meg. Akik viszont nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, azok csak 45 ezer és 82 ezer forint közötti havi bruttó összegre számíthatnak, a beteg állapotától függően.

Az ápolási díj megemeléséért civil szervezetek indítottak petíciót, ezt eddig több mint 18 ezren írták alá. Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke az RTL Híradónak azt mondta:

Az aHang civil szervezet egy videót is készített a témában, amelyben az otthonápolás melletti megélhetés nehézségét mutatják be, sokan dolgozni sem tudnak mellette. Az érintettek egyike, Tölgyfaszegi László Attila az édesanyját ápolja otthon. A felvételen elmondta, ő nettó 73 990 forintot kap az államtól havonta. „Nettó 73 990 forint, és ebből képzeli el a magyar állam, hogy énnekem ki kéne fizetnem mindent, meg kéne éljek. Csak a havi gyógyszerköltsége stabilan 30 ezer forint az anyukámnak. És még jön hozzá az enyém” – fogalmazott. „Kvázi 365 napon át 24 órában, ha lefekszem is bármikor, mindig az embernek félig a fülével oda kell figyelni, mert szól, mert éjszaka egyedül nem tud felkelni, fel kell segíteni őt, hogy ki tudjon menni a toalettre. Ha menni kell, menni kell, ha ötször kell menni, ötször kell menni” – mesélte a mindennapok nehézségeit.