oktatás;oktatáspolitika;Belügyminisztérium;

A Belügyminisztérium szerint Szlovákiában sem okoz gondot a meghosszabbított tanév

A szakszervezetek szerint azonban a nyári melegben sokkal nehezebb a tanulás a gyerekek számára.

Lapunk írta meg először, hogy egyszerre kell majd érettségiztetniük és órákat tartaniuk a tanároknak, ha meghosszabbítja a tanévet az Orbán-kormány. A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium szerint a változás „technikai jellegű”, a tanítási napok száma ugyanis nem változik, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonban problémáktól tart.

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor lapunknak azt mondta, a tavaszi szünet meghosszabbítását még el lehet fogadni, mert a tapasztalatok szerint erre az időszakra fáradnak ki leginkább a diákok. A téli szünet meghosszabbítását azonban túlzónak tartja, különösen, hogy az a nyári szünet terhére történne. Az érdekvédő szerint az iskolák 90 százaléka alkalmatlan arra, hogy nyár közepén érdemi tanítás legyen, mert az intézmények többségében elviselhetetlen a meleg. Emellett szervezési és adminisztratív nehézségeket is okozhat, hiszen június 24-én kezdődik a középiskolai beiratkozás, vagyis az általános iskolákban egy hétvége alatt kellene megoldani az évzáró értekezletet, a bizonyítványok törzskönyvezését. A középiskolákban pedig június 17-étől kezdődnek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, a pedagógusoknak így egyszerre kellene érettségiztetniük és tanórákat tartaniuk.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője az RTL Híradónak azt mondta, a gyerekek számára meglehetősen kellemetlen lesz a tanítás a nyári melegben. Szerinte a döntés motivációja kizárólag az volt, hogy a téli szünet meghosszabbításával spórolni lehessen a fűtési szezonban.

A csatorna kérdésére a Belügyminisztérium úgy reagált erre, „a Magyarországgal azonos klimatikus fekvésű Szlovákiában is június 30-ig tart a tanítás”, és ez a tárca szerint nem okoz gondot. Hozzátették, az iskolaépületek energetikai fejlesztése folyamatos, a beiratkozást pedig két nappal eltolják a Nemzeti Pedagóguskar kérésére. A szóbeli érettségi vizsgákra további 3 napot biztosítanak ott, ahol az eredetileg tervezett két hetes időszakban ezt nem tudják megoldani.