iskolák;közétkeztetés;menza;

2023-08-14 07:27:00

Drágulhat az iskolai menza, de az árakról még nem tudni biztosat

Az önkormányzatokon is múlik a végösszeg.

Az élelmiszerárakkal párhuzamos drágulás (33-34 százalék) van a menzákon is, de a szeptembertől esedékes árakról még azért nem lehet biztosat mondani, mert abba az önkormányzatoknak is van beleszólásuk – erről Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének alelnöke beszélt az InfoRádiónak.

– Ahol önkormányzat üzemelteti a közétkeztetést, ott azonnal jelentkeztek a piaci hatások, ahol kiszervezett formában működik, ott szerződés függvénye, hogy a szolgáltató mikor tud áremelkedést érvényesíteni az önkormányzattal szemben – jelentette ki. Úgy véli, a háromszori étkezés térítési díja átlagosan havonta 15-20 ezer forint lehet egy gyermek esetében, de egy korábbi törvény értelmében a térítési díj legfeljebb a nyersanyagdíj értékének összege lehet, ami 35-40 százalékot tesz ki.

Azzal kapcsolatban, hogy a közétkeztetésben hogyan csökkenthető az élelmiszer-pazarlás, Páger Zsolt egy új tapasztalatot osztott meg.

– A legújabb próbálkozás a közétkeztetésben a svédasztalos tálalás, ami egy dabasi 8 osztályos gimnázium példájából indul ki. Ott nagyon pozitív eredményekkel zártak – mondta, hozzátéve, hogy

A nevéből adódóan arról van szó, hogy a gyerekek maguk határozzák meg, miből és mennyit kívánnak fogyasztani, de ennek a rendszernek a bevezetése előtt infrastrukturálisan is fel kell készülni, más jellegű eszközpark kell, és edukációra is szükség van. Páger Zsolt azt mondta, a hagyományos közétkeztetésben az előállított ételek 27 százaléka ment a kukába, míg a svédasztalos módszer a maradék felét megmentette.

– Sok okra vezethető ez vissza. Nem elsősorban a minőséggel van probléma, inkább azzal van a gond, hogy igen kevés étkezési idő áll rendelkezésre, bruttó 10-15 perc. Ez az ebédhez felszolgált 7-800 gramm étel elfogyasztására nem elegendő. Sajnos ma Magyarországon az intézményekben kevés az idő erre, de a svédasztalos tálalás erre is megoldást nyújthat, a gyerekek tudják, mi az, amit kedvelnek, azt is tudják, mennyi idejük van arra, hogy a kedvelt ételt elfogyasszák – magyarázta Páger Zsolt az InfoRádió műsorában.