Európai Unió;Soros György;kivonulás;Open Society Foundations;

A szóvivő szerint Soros György alapítványa nem vonul ki az Európai Unióból

Az Open Society Foundations folyamatban lévő átszervezéséről még nincsenek végleges döntések, de továbbra is Európa-szerte támogatják a civileket, mindenütt kiállnak a demokrácia, az emberi jogok és az elszámoltatható kormányzás mellett.

A média különböző híreivel ellentétben a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nem hagyja el Európát – közölte a Népszavával Soros György alapítványának egyik szóvivője, aki szerint az eddig megjelentekkel szemben az OSF új működési modellje megerősíti a világ egyik legnagyobb magánalapítványaként való folyamatos elkötelezettségüket az általuk képviselt értékek mellett.

A szóvivő, aki kiemelte, hogy az Európai Unióban végzett munkájuk „újrakalibrálása” a szervezeten belüli szélesebb körű változás része. Mint fogalmazott, új működési modellt vezetnek be, amely magában foglalja a demokrácia, az emberi jogok és az éghajlati igazságosság támogatására irányuló munkájuk globális felülvizsgálatát. Egyben tisztázó, egyértelműsítő szándékkal közölte:

„Továbbra is támogatni fogjuk a civil társadalmi csoportokat Európa-szerte, beleértve az EU külügyeivel foglalkozó csoportokat is, és fenntartjuk az európai roma közösségeknek nyújtott történelmi támogatásunkat. Emellett továbbra is támogatni fogjuk az emberi jogokat, a demokráciát és az elszámoltatható kormányzást a régióban, különösen Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban és a Nyugat-Balkánon nemzeti alapítványaink munkáján keresztül.”

Az OSF Népszavához eljuttatott közleménye, kitért arra is, hogy az igazgatótanács utasította az alapítvány felső vezetését, hogy folytassa az új megközelítés bevezetéséhez szükséges munkát, amely „néhány nehéz döntéssel jár majd”. Ennek során arra számítanak, hogy a tevékenység újratervezése és átalakítása világszerte a létszám legalább 40 százalékos csökkentésével jár majd. A szóvivő felhívta a figyelmet, az OSF új működési modelljéről további információk weboldalukon találhatók.

Korábban lapunk is beszámolt a Szabad Európa lényegében most megcáfolt értesüléséről, amely szerint az OSF „lényegében megszünteti tevékenységét az Európai Unióban, és a világ más részeire helyezi át forrásait”. A lap arra hivatkozva állította ez, hogy – mint írták – „levelet kapott múlt pénteken minden olyan magyarországi szervezet, amely részesül a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) támogatásából”. – Az alapítvány három munkatársa küldte el az e-maileket, amelyekben az OSF igazgatótanácsának legutóbbi döntéséről értesítik a magyar partnerszervezeteket – tették hozzá. Azt is tudni vélték, hogy „Már 2024-től megszűnhetnek európai programok”.

A hírre máris reagált a politikáját jelentős részben a Soros-ellenességre, sőt gyűlöletre építő kormányoldal, és nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs hétfői Facebook-bejegyzésében is megemlékezett:

„Olvassuk a hírt a Soros-birodalomról. Az ilyen kérdésekről nekünk, magyaroknak vannak történelmi tapasztalataink: csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot”.

Az OSF szóvivőjének nyilatkozata alá is támasztotta Orbán Balázs szkepticizmusát, mert a magyar kormányfő közvetlen munkatársa a posztja végére odabiggyesztette: „Ettől még messze vagyunk…”