Orbán-kormány;pénz;támogatás;Iványi Gábor;elvonás;

Végveszélybe kerültek Iványi Gáborék, már fizetésre sincs pénz

A magyar államot olyan emberek irányítják, akiknek tisztességes demokráciában és jogállamban hosszú időre börtönben lenne a helyük – jelentette ki Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke. Krízisalapot hoztak létre, ebből igyekeznek legalább részben pótolni a leginkább nehéz helyzetben lévő, rászoruló munkatársaik kiesett bérét.

Iványi Gábor azért hívott össze nemzetközi sajtótájékoztatót, hogy beszámoljon arról: az adóhatóság – szerinte nyilvánvalóan Orbán Viktor miniszterelnök utasítására – késedelmi kamat és egyéb tartozások címén elvonta az állami feladatok átvállalását végző intézményeik normatív támogatásának csaknem teljes összegét, 175 millió forintot. Ebben a hónapban ezért nem tudnak fizetést adni mintegy ezer munkavállalójuknak.

Iványiék szociális, oktatási és egészségügyi intézmények sorát tartják fenn, szolgáltatásaikat mintegy húszezren veszik igénybe: többségük az ország legszegényebb rétegéhez tartozik. Intézményfenntartói nehézségeik – mondta a lelkész – abból adódnak, hogy a fideszes kormány „kifejezetten büntető szándékkal, hamis indokkal” 2011-ben elvette egyházi státuszukat. Így nem juthattak hozzá a nélkülözhetetlen kiegészítő támogatáshoz, költségvetésük legalább negyven százalékától elestek. Annak ellenére, hogy a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is törvényellenesnek minősítette az eljárást, a MET máig nem kapta vissza eredeti egyházi státuszát. Az állam – hangsúlyozta Iványi Gábor – 12 milliárd forinttal tartozik nekik.

A kormány újra és újra megváltoztatta az egyházi törvény feltételeit, hogy „jogalapot teremtsen további zaklatásunkhoz és sanyargatásunkra” – fogalmazott a lelkész. A kormány nem hajlandó átfogó finanszírozási megállapodást kötni velük, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes második éve még csak nem is válaszol levelükre. Iskoláiktól azzal az indoklással vették el az utolsó minisztériumi támogatásokat, hogy a szegények számára végzett oktatási munkájuk „nem megtérülő befektetés”. Maruzsa Zoltán államtitkára azt javasolta, ha nem elég a költségvetési pénz, akkor szedjenek tandíjat a diákoktól. Iványi Gábor megjegyezte: olyan tanulókról van szó, akik döntő többsége csak az intézményeik révén kap rendszeres meleg ételt és egyéb ellátásokat.

A lelkész megemlítette, hogy az egyszázalékos adófelajánlások alapján a MET a negyedik legtámogatottabb egyház Magyarországon: tavaly 52 ezren támogatták őket így. 

Több mint egy évtizede tartó meghurcoltatásuknak szerinte két oka van. Az egyik az, hogy „annak a legalsó rétegnek szolgálunk, amit a kapzsi, korrupt Orbán-rendszer nem óhajt eltartani”. A másik ok: nyíltan szemben állnak azzal a hatalmi arroganciával, amely semmibe veszi az alapvető jogokat, a független sajtót, a szólásszabadságot és a vallás szabad gyakorlását. Iványi Gábor kitért arra, hogy már a templomaikat is jelzálog terheli. Tiltakoznak a tisztességtelen választási törvény, a bírói eljárásban való különbségtétel és a „soha nem tapasztalt méretű korrupció” miatt is – tette hozzá.

A „bűnös pénzpocséklás” példájaként hozta fel annak a 27 milliárdos luxusjachtnak az esetét, amelyet az Orbán Viktor által gazdaggá tett Mészáros Lőrinc használ. Ennek árából éveken keresztül fenn lehetne tartani Iványiék teljes intézményhálózatát. A jacht megtankolása 81 millió forintba kerül: „kicsivel több mint két tankolás ára, amit most elvontak tőlünk”.

A nemzetközi sajtótájékoztató megszervezésére Iványi Gábor szavai szerint azért volt szükség, mert „ha az Orbán-diktatúrának sikerül eltaposnia a demokrácia utolsó szimbólumát”, akkor ez azt üzeni, hogy az Európai Unióban bármi megtörténhet. A látszólag lokális ügy valójában komoly támadás a demokratikus világ ellen.

Lapunk kérdésére Iványi Gábor elmondta, hogy krízisalapot hoztak létre, ebből igyekeznek legalább részben pótolni a leginkább nehéz helyzetben lévő, rászoruló munkatársaik kiesett bérét. A lelkész érzékeltette, hogy bármennyire is megtanultak napról napra élni, egyelőre nem látja a folytatást: „bele vagyunk betegedve abba, hogy ide jutottunk, ezt nem gondoltuk volna”.

Gyűjtés

Azok, akiknek lehetőségük van rá, és segíteni szeretnének a fizetés nélkül maradt munkatársaknak, ezen a számlaszámon megtehetik:

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11708001-20520380