oktatás;pedagógusok;PSZ;PDSZ;béremelés;Belügyminisztérium;Maruzsa Zoltán;

2023-08-16 20:35:00

Továbbra is az uniós kifizetésekhez köti Pintér Sándor tárcája a tanárok béremelését

Minimális sikert könyvelhetnek el a pedagógus szakszervezetek a Belügyminisztériumban tartott szerdai egyeztetés után. 

Már az is egyfajta különlegessége volt a találkozónak, hogy ezúttal egy döntéshozó, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is tiszteletét tette, nem úgy, mint a legutóbbi alkalommal. A tárgyaláson kiderült,

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az ígéretekre hivatkozva azt írta, ez várhatóan legkésőbb december 31-ig megtörténhet.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke lapunkat arról tájékoztatta, ezenkívül semmi másban nem sikerült megegyezni.

Hiába idéztük fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elszólását arról, hogy a pedagógusok béremelése 80-85 százalékának kifizetése a kormány dolga lenne, választ erre sem kaptunk. A nevelés-oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók érdemi béremelésétől is teljesen elzárkóztak – mondta a PSZ alelnöke.

Komjáthy Anna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmányának elnöke a Népszavának arról beszélt, „elképesztő, hogy már két éve megy ez a cirkusz.”

– mondta Komjáthy.

A tárgyaláson ismét szóba került az a törvénytervezet is, amely megszüntetné, hogy a közszférában dolgozók béréből a szakszervezeti tagdíjat köteles legyen levonni a munkáltató és átutalni a szakszervezetnek. A tagdíjak befizetéséről így mindenkinek magának kellene gondoskodnia a továbbiakban, ami bonyolultabbá tenné a folyamatot és tagok elvesztését, tagdíjcsökkenést vonhat maga után.

– mondta lapunknak Gosztonyi Gábor.

A tárgyaláson a szakszervezetek azt a választ kapták, hogy a kormány „nem szeretne” törvényt módosítani, és az érdekvédők által kért fix heti 22 óra helyett marad 24. (Eddig mozgó óraszám volt, heti 22-26, szeptembertől rögzítik 24-ben, a státusztörvénynek köszönhetően.)

Gosztonyi Gábor szerint lényeges adatról is tájékoztatta őket az államtitkár, miszerint a pedagógusok 50 százaléka dolgozik 24 tanóra feletti terheléssel, 20 százalék éppen 24-en állt, és 30 százalék, aki kevesebbet tanít, tehát az ő esetükben ez megnövekedett munkateherrel fog járni. A PSZ alelnöke jelezte: lesznek ebből még problémák, hiszen a státusztörvény életbe lépésével bevezetik az önként vállalt többletmunkát, illetve az eseti helyettesítések számát 30 alkalomról 60 órára emelik.