úszás;akadémia;Hosszú Katinka; NER;

Hosszú Katinka, avagy így esik ki valaki a NER-nél a pikszisből

Állítólag a legfelsőbb szinteken döntöttek arról, hogy háromszoros olimpiai bajnok úszóakadémiája mégsem épül meg.

Ennek részint erkölcsi okai vannak, részint gazdaságiak, a legfőbb indok mégis talán az: a 34 éves sportoló, aki nemrégiben adott életet első gyermekének, már sosem lesz olyan ünnepelt sztár, mint volt a 2010-e s évek közepén, amikor politikai szereplők örömmel sütkérezhettek a világraszólói sikereit kísérő dicsfényben.

Hogy az úszónő már nem annyira fontos a Fidesznek, az idén júniusban vált végérvényessé: Hosszú ekkor az Instagram-oldalán tett közzé kimondottan dühös és felháborodott nyílt levelét, amelyben rögzíti, elkaszálták az úszóakadémiája megnyitásának ötletét.

„A sportvezetésben sokan a saját pozíciójukat tartják a legfontosabbnak, nem pedig a sport fejlődését. Ezt az idejétmúlt elképzelést, módszert én támogatni nem tudom. Egy mára már bukott érából használt ideológiai rendszert alkalmaznak, ahelyett, hogy az utókor tisztességes, egyenes és progresszív nevelését tűznék ki célul” – írta Hosszú. Az ugyan nem derült ki, kire gondolt, kire haragszik, fölháborodása azonban valahol érthető: amikor az ember kivételezett helyzetben van, csillagnak tartja magát, csillagnak tartja őt a regnáló hatalom, amely a csillagokat is odaígéri neki, aztán mégsem kap semmit, az biztosan fájdalmas csalódás.

Hosszú és a NER közeledése akkor kezdődött, amikor az úszónő 2015 decemberében nekiment a Magyar Úszószövetség akkoriban leválthatatlannak tűnt elnökének, az egyébként még a napkeltés idők óta a Fidesszel nem túl bensőséges viszonyt ápoló Gyárfás Tamásnak, mondván, a medencében ő világszínvonalú eredményeket szállít, ám ehhez a szövetség nem nyújt kellő segítséget. A következő év januárjában sajtótájékoztatón látványosan széttépte a MÚSZ 12 millió forintos szerződéstervezetét. Gyárfást áprilisban bizalmi szavazáson megerősítették tisztében, ám kettejük háborúját Hosszú nyerte meg, azzal, hogy a riói olimpián három arany- és egy ezüstérmet nyert, 400 vegyesen pedig világrekordot úszott. Gyárfás az év novemberében lemondott.

Hosszú a vízben pillangózott, azon kívül szárnyalt, és úgy tűnt, nincs az az elképzelés amelyet edző-férjével, az amerikai Shane Tusuppal ne tudna sikerre vinni: az Iron Lady brand százmilliókat hozott a konyhára, a kormány odaígérte nekik a csillebérci volt úttörőtábort, hogy ott hozzák létre úszóakadémiájukat, közben pedig Budapest megrendezte a 2017-es vizes világbajnokságot az eseményre tízmilliárdokból felhúzott Duna Arénában, ahol Hosszú két aranyérmet szerzett.

Majd a birodalom falai repedezni kezdtek: Hosszú és Tusup viszonya megromlott, minekután a NER elbizonytalanodott, vajon Hosszú az üzlethez értő férje nélkül is sikeres lesz-e és hatékonyan tudja-e majd tovább vinni az úszóiskolát. A Bors 2018 februárjában arról cikkezett: Hosszú a házassági válsága miatt lemaradhat a Csillebércre tervezett úszóakadémia irányításáról.

A válóper idején – amelyben mintegy kétmilliárd forintot kellett elosztaniuk egymás között – Hosszú ingyenesen használhatta a Duna Arénát, oda csak ő és az úszóiskolájának növendékei mehettek be, az egyébként négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás régebb óta üzemelő iskolája nem kapott vízfelületet.

A 2020-ról a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpiára Hosszú Katinka már új szerelmével, Gelencsér Mátéval készült fel, akinek egyébként szinte semmilyen edzői múltja nincs, így nem okozott meglepetést, hogy az élet immár egyéb élményeit kereső úszónő Japánban leszerepelt. Ennek ellenére azóta élete talán legboldogabb időszakát éli, ám az élsport teljességgel háttérbe szorult, edzeni nem járt, közben várandós lett, és nemrégiben megszületett lánya, Layber-Gelencsér Kamília. A sportsikereknek vége, így a NER sem érzi fontosnak, hogy a kegyeit keresse, jóllehet, Katinka tavaly áprilisban még azzal büszkélkedett, hogy személyesen gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az újabb kétharmados választási győzelemhez. És mégis, állítólag a legfelsőbb szinteken döntöttek arról, hogy Hosszú úszóakadémiája mégsem épül meg.