toborzás;felsőoktatás;Honvédelmi Minisztérium;

Egyetemi pluszpontokat ígér az önkéntes katonai szolgálatért a Magyar Honvédség

Most azoknak üzent a Honvédelmi Minisztérium, akiknek nem sikerült bekerülniük a felsőoktatásba vagy kénytelenek elhalasztani a tanulmányaikat.

Augusztus végéig várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A Honvédelmi Minisztérium MTI-nek küldött közleményében az áll, a programra azokat a fiatalokat várják, akiknek ebben az évben nem sikerült bekerülniük a felsőoktatásba, vagy kénytelenek elhalasztani a tanulmányaikat.

Azok, akik fél évet töltenek el valamelyik területvédelmi alakulatnál lövész felkészítésen, 16 pluszpontot szerezhetnek a következő évi egyetemi felvételihez. A résztvevők a második hónap végén dönthetnek úgy is, hogy átmennek speciális szakkiképzésre, ennek teljesítése esetén, hat hónap után 32 pont jár.

Aki további fél évig folytatja a szakkiképzést, garantáltan 64 pluszpontot kap, így akár 500-nál is több ponttal jelentkezhet a következő felsőoktatási felvételi eljárásban.

A program felvételi követelménye egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálat. Annak azonban, aki a második hónap után szakkiképzést választ – például harckocsizó- vagy búvárképzést –, a magasabb szintű egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelnie.

A program résztvevői a katonai testnevelésen túl többek között alaki és harcászati kiképzésen, lövészeten vesznek részt. A Honvédelmi Minisztérium szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ezek a foglalkozások „olyan tartást, mentalitást adnak a jelentkezőknek”, amelyet a későbbiekben a tanulmányaik során is tudnak hasznosítani. A tárca közölte, hogy az eddigi résztvevők mintegy 30-40 százaléka választotta a későbbiekben valamelyik katonai szolgálati formát.

Az Önkéntes Katonai Szolgálatban résztvevőknek a felvételi pontokon túl jár még illetmény, napi egyszeri meleg étkezés és utazási költségtérítés is. A szeptember 11-én induló ÖKSZ negyedik programjára augusztus 31-ig lehet jelentkezni az ország bármelyik toborzóirodájában vagy az irányasereg.hu-n keresztül.

Az még a múlt heti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a kormány emelt összegű ösztöndíjat és ingyenes étkezést biztosít a honvédelmi iskolákban, azaz a honvédelemi tárca irányítása alá tartozó köznevelési és szakképző intézményekben tanulóknak. A honvédelmi miniszter pedig nemrég azt jelentette be, hogy emelt összegű illetménnyel várják a fiatalokat a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harcjárművel felszerelt lövész zászlóaljba, a kezdő fizetés belépő őrvezetői szinten bruttó 737 ezer forint.