pályázat;támogatás;bölcsőde;állami férőhelyek;

Már nem igényelhető bölcsődei támogatás

A kérelmet március 31-ig, a kifizetési igénylést pedig június 30-ig lehetett benyújtani. Most nem hosszabbították meg a határidőt.

Még 2019. július 31-től nyílt meg az a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni gyermeküket. Ez a lehetőség megszűnt, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig volt lehetőség beadni. A kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett benyújtani, ezután már nincs lehetőség további kifizetést igényelni – írja a Pénzcentrum.

A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedett a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudta beíratni a gyermekét.

De voltak olyan kistelepülések, szám szerint 2767, illetve 13 fővárosi kerület, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben.

A korábbi években az volt jellemző, hogy amikor közeledett az előre kijelölt határidő, azt időről időre meghosszabbították. 2023-ban azonban nem hosszabbítottak tovább, pedig idén is bizonyosan sok gyermeket lesznek kénytelen magánbölcsődébe íratni a szülők állami férőhely hiányában.

A Pénzcentrum felidézi, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó adatai szerint 2022-ben 55 370 bölcsődei férőhely volt Magyarországon, 4,8 százalékkal több, mint 2021-ben. A beíratott gyermekek száma 50 720-ra emelkedett tavaly, 7,1 százalékkal lettek többen, mint tavalyelőtt voltak.

Vagyis a beíratott gyermekek száma nagyobb mértékben emelkedett, mint ahogy a férőhelyek bővültek.

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv azt tűzte célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma, ebből 55 ezerig sikerült eljutni.