Ukrajna;Novák Katalin;

Novák Katalinnak óvóhelyre kellett vonulnia Kijevben

Korábban a Bucsában is járt, ahol koszorút helyezett el az oroszok által meggyilkoltak emlékére. 

„Óvóhelyen - légiriadó Kijevben” - ezzel a rövid kommentárral tett közzé egy Instagram-posztot szerda délután az ukrán fővárosban tartózkodó magyar államfő.

Novák Katalin már a második napja van a megszállt országban. Kárpátaljai programját követően a Kijev közelében fekvő Zahalci községet kereste fel, ahol magyar támogatással épült újjá egy újjáépülő óvodát és iskolát kora délelőtt megkoszorúzta az ukrajnai háború áldozatainak emlékfalát, majd meglátogatta az ukrán Gyermekjogi Központot, ahol találkozott Dmitro Lubineccel, az ukrán parlament emberi jogi biztosával, aki köszönetét fejezte ki az államfőnek mindazért a segítségért, amit Magyarország a háború kitörése óta nyújt Ukrajnának. 

„Bajban ismerszik meg a barát” - mondta, hozzáfűzve, hogy Magyarország az elsők között fogadta az ukrán menekültek tíz- és százezreit és megfelelő ellátást biztosított számukra, amiért minden magyart köszönet illet. Az államfő járt Bucsában is, ahol ahol az oroszok kivonulása után a feltárt tömegsírokban több tucat áldozatot találtak. A helyi pravoszláv templom kertjében emlékhelyet létesítettek - itt szintén koszorút helyezett el az államfő. Novák Katalin délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására részt vesz a Krími Platform harmadik csúcstalálkozóján - olvasható a Magyar Távirati Iroda (MTI) összeállításában.