rektor;pályázat;Vidnyánszky Attila;szenátus;Színház- és Filmművészeti Egyetem;Szarka Gábor;

2023-08-28 15:44:00

Sepsi Enikő lehet az SZFE új rektora

Egyedüli pályázóként támogatta a szenátus a Károli Gáspár Egyetem professzorát. Szarka Gábor jelentős részben miatta mondatott le a kancellári posztról.

Kizárólag Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Egyetem (KRE) professzora pályázott az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektori székére, és a szenátus mai ülésén támogatta a pályázatot – írja a hvg.hu az intézmény tájékoztatására hivatkozva. Így várhatóan az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma  őt fogja majd kinevezni. A lap megjegyezte, Sepsi Enikő a KRE-hez tartozó Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet alapító vezetője, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium alapító igazgatója, egyetemi tanár.

Sepsi saját honlapja szerint szervezetfejlesztői, vezetői tapasztalatokkal rendelkezik. Pályáját az Eötvös Collegiumban kezdte, 2008-tól 2009-ig részt vett az Eötvös Collegium, a párizsi École Normale Supérieure és a pisai Scuola Normale Superiore közötti kiválósági hálózat létrehozásában és működtetésében. A hazai szakkollégiumi kiválósági központokra vonatkozó törvényjavaslat kezdeményező kidolgozója volt. – 2009-től főtitkári feladatokat láttam el a Károli Gáspár Református Egyetemen, 2010-től 2019. szeptember 30-ig a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja voltam – emelte ki. A rektorjelölt publikációi között említette a modern és kortárs francia, illetve magyar költészet területét, különösen Yves Bonnefoy és Pilinszky János életművét, a kortárs francia színház és színházelméletet, és a Pilinszky életművével is kapcsolatos vallásfilozófus, Simone Weil életművének vallásfilozófiai és poétikai vonatkozásait.

Az SZFE-nél történt változások hátterét Kenesei István nyelvészprofesszor Élet és Irodalomban megjelent cikkében boncolgatta és eszerint a Rátóti Zoltán egészségügyi okokból történt lemondása után kiírt két rektori pályázat valójában Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök és Szarka Gábor kancellár közötti konfliktus eredménye. Ugyanis már Sepsi első pályázatában szerepelt a rektori pozíció erősítése a kancellárival szemben, amit Vidnyánszky támogatott, Szarka viszont a szenátussal először leszavaztatta azt, s emiatt kényszerült végül a lemondásra.