Pécs;per;busz;ügyészség;hatályon kívül helyezés;elsőfokú ítélet;

2023-09-11 12:40:00

Pécsi buszper: a bíróság érdemi indokláshoz se vette a fáradságot, az ügyészség hatályon kívül helyezné a felmentő ítéletet

Az elsőfokon eljáró Kaposvári Törvényszék az indoklási kötelezettségét olyan mértékben mulasztotta el, amilyen a másodfokú eljárásban nem pótolható. 

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozza a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a pécsi buszbeszerzéssel kapcsolatos büntetőügyben.

A vádhatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztetett, az eljárás azon vádlottak büntetőügyében folyik, akik a vád szerint egy pécsi autóbusz-beszerzéssel kapcsolatban több mint 600 millió forint kárt okoztak az önkormányzat cégének. A nagy társadalmi visszhangot kiváltó ügy 2015 tavaszára nyúlik vissza: a Pécs tömegközlekedéséért felelős önkormányzati cég, a Tüke Zrt. akkor mintegy 3,4 milliárd forintért vásárolt 115 használt Volvo buszt egy holland cégtől. Utóbb kiderült, hogy a flottát pár hónappal korábban csaknem 700 millió forinttal kevesebbért kínálták. Emiatt az ügyészség gazdasági csalással vádolta meg a Tüke akkori vezetőjét, valamint a holland cég tulajdonosát, illetve azt a két közvetítőt, aki részt vett az üzletben.

A Baranya Vármegyei Főügyészség a cégvezetőt, társát és a pályázaton nyertes cég vezetőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével, a vételár továbbutalásában közreműködő negyedik vádlottat pénzmosás bűntettével vádolta.

Utóbbi még az előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és felfüggesztett szabadságvesztést kapott, míg a Tüke vezetője időközben elhunyt. Mint megírtuk, a Kaposvári Törvényszék idén májusban a cégvezető társát és a pályázaton nyertes cég vezetőjét azzal az indokkal mentette fel, hogy közvetítő cégre szükség volt a buszbeszerzéshez, mert a Volvo hollandiai vállalata nem akart üzletet kötni a Tükével, a pécsi társaság akkor ugyanis csődközeli helyzetben volt. A Volvo kedvezményes áron kínálta a buszokat, a Tüke a közvetítő társaságon keresztül tulajdonképpen piaci áron jutott hozzá a flottához.

Az ítélet hatályon kívül helyezésére azért van szükség, mert az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék az indokolási kötelezettségét olyan mértékben mulasztotta el, ami a másodfokú eljárásban nem pótolható - olvasható a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

Az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.