Magyarország;jelentkezés;ORFK;iskolaőr;

Több lett az iskolaőr, csak ebben a tanévben már ötször intézkedtek

Az ORFK még várja a jelentkezőket, az Orbán-kormány jövőre már több mit egymilliárd forintot fordítana a kiképzésükre.

Míg a 2022-2023-as tanév végén 579 iskolaőr teljesített szolgálatot a hazai oktatási intézményekben, az új tanév kezdetén, szeptember elsején már 690 volt a létszámuk – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A kiképzett iskolaőrök száma így összesen 544 intézményben tette lehetővé a szolgálatellátást a tanév első napján. De továbbra is várják a jelentkezőket, ugyanis az iskolaőri státuszok mintegy 86 százaléka van feltöltve.

Nemcsak a rendőrség, hanem az Orbán-kormány is több egyenruhást szeretne az iskolákba: egy júliusban megjelent kormányhatározat szerint összesen 295 fővel szeretnék növelni az állományt feladataik ellátásának hatékonyabbá tétele érdekében, a bővítéshez idén legfeljebb 654,5 millió forintot, jövőre pedig már 1,26 milliárd forintot biztosítanak. Az ORFK tájékoztatása szerint a toborzás és a kiképzés folyamatosan zajlik, a kormányhatározat értelmében pedig 803-ra bővült azoknak az intézményeknek a száma, amelyek részt vehetnek az iskolaőri programban.

Bár a 2023/2024-es tanév még csak bő két hete indult el, a rendőrség kérdésünkre közölte, hogy szeptember elseje óta már öt alkalommal kellett intézkedniük az iskolaőröknek. De tavaly sem tétlenkedtek,

az előző tanévben összesen 199 alkalommal intézkedtek, amelyek alapján 109 rendőrségi eljárás indult: 79 esetben büntetőeljárás, 30 alkalommal szabálysértési eljárás. Testi kényszert 25 esetben, bilincset és vegyi eszközt 1-1 esetben alkalmaztak, 

rendőrbot használatára nem került sor. A leggyakoribb esetek közé a garázdaság bűncselekménye tartozott, amelyet a testi sértés és a kábítószer birtoklás, valamint a különböző vagyon elleni cselekmények (főleg lopás) követtek, de az is előfordult, hogy az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt kellett szabálysértési eljárást indítani. Az év végi időszakban pirotechnikai eszközök birtoklása miatt is kellett intézkedni.

Kíváncsiak voltunk arra is, a nyári szünet alatt milyen feladataik voltak az iskolaőröknek. Az ORFK tájékoztatása szerint nemcsak az iskolákban volt dolguk:

részt vettek a nevelési-oktatási intézmények, a helyi és területi szervek, valamint önkormányzatok által szervezett táborok működtetésében, valamint segítették a bűnmegelőzési előadók tevékenységét is, például prevenciós programokon, tájékoztatókon 

vettek részt. Emellett az idegenforgalmi szempontból jelentős helyszíneken, lakóközösségi napokon, város- és falunapokon, lakossági programokon, fesztiválokon, rendőrségi, önkormányzati rendezvényeken, bevásárlóközpontok parkolóiban, piacokon, információs pontokon, autópálya-pihenők, strandok, fürdők és szabadstrandok területén láttak el bűnmegelőzési feladatokat.

Az iskolaőrök 2020 szeptembere óta vannak jelen oktatási intézményekben, elsődleges feladatuk az iskolai agresszió visszaszorítása, a diákok, tanárok védelme. Szakértők már ekkor arra figyelmeztettek, hogy az iskolaőri rendszer önmagában nem alkalmas az intézményi erőszak visszaszorítására, az gyakran túlmutat az iskolán, ennél összetettebb megoldásokra lenne szükség. Az IDEA Intézet idén augusztusban készített, reprezentatív felmérése szerint a magyarországi felnőtt népesség több mint fele, 52 százaléka ismer olyan gyermeket a környezetében, akit agresszió vagy zaklatás ért az iskolában.