Orbán-kormány;oligarchák; NER;vagyoni egyenlőtlenség;

A magyar összvagyon egyharmada, 24 ezer milliárd forint a leggazdagabb 1 százalék kezében van

 Alig van ország a világon, ahol ekkora a különbség.

Alig van olyan ország a világon, ahol akkorák a vagyoni egyenlőtlenségek, mint Magyarországon - derül ki az RTL Híradó beszámolójából.

A World Inequality Database adatai szerint 2023 első negyedévében a magyarok összvagyona nettó 72 043 milliárd forint volt. Ennek mintegy harmada, 24 134 milliárd forint a leggazdagabb 1 százalék kezében van, a fennmaradó 47 909 milliárd forinton mindenki más, azaz a fennmaradó 99 százaléka osztozik.

A csatorna illusztráció gyanánt többek között Matolcsy Ádám és Mészáros Lőrinc hedonizmusával vetette össze egy átlagos Borsod, illetve Békés vármegyei család mindennapjait. Bass László szociológus szerint csupán néhány ország van a világon, ahol ekkorák az egyenlőtlenségek. Ez a demokrácia szempontjából is nagyon veszélyes jelenség, hiszen egy csomó politikai, illetve társadalmi döntésbe tudnak nagyon mélyen beavatkozni.

Az Orbán-kormány az RTL Híradó megkeresésére azt állította, hogy 10 év alatt harmadára csökkent a nélkülözők és felére a szegénység kockázatának kitettek száma, arra pedig nem válaszoltak, hogy terveznek-e bármilyen olyan intézkedést, ami csökkenti a brutális vagyoni egyenlőtlenségeket.