oktatás;konténertantermek;Gyömrő;

Konténerekbe költözik újabb két osztály a gyömrői általános iskolában

Új iskolaépületre lenne szükség, de az egyelőre várat magára.

Lapunk is beszámolt arról, hogy újabb osztályokat költöztetnek konténerekbe a gyömrői Fekete István Általános Iskolában - ezt Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelentette be egy, a Facebookon közzétett videóban, azzal az indoklással, hogy a gyerekek „megfelelő körülmények” között tudjanak tanulni.

A körülmények azonban megfelelőnek jóindulattal sem nevezhetők. A gyakorlatilag használhatatlan állapotban lévő iskolának ugyanis összesen 23 osztálya van, s ha az új konténereket üzembe helyezik - hetekkel a tanévkezdés után - akkor is csak 4 osztály fog tudni elférni ezekben.

A szülői munkaközösség elnöke az RTL Híradónak azt mondta, az alsós épületben van megoldva az étkeztetés, ahol egy gyermeknek összesen tíz perc jut arra, hogy elkezdje és befejezze az ebédet, ráadásul úgy, hogy az ételt sokszor még forrón kapják meg. A konténereket köszönik, de valódi megoldásnak nem tekintik, hiszen lényegében minden marad a régiben.

Korábban a Népszava is megírta, hogy a Fekete István Általános Iskola több mint százéves épülete, amin húsz éve nem végeztek semmilyen felújító munkát, ma már olyan rossz állapotban van, hogy a szülők féltik a gyermekeiket beengedni. Előfordult, hogy egy elektromos vezeték mellett folyt le a víz, hullik a vakolat, az egyik tanteremben leszakadt a mennyezet, a tornaterem teteje is sérült. Az életveszélyes állapotok miatt a szülők májusban a Monori Tankerületi Központ előtt tüntettek.

Lapunk ezt követően érdeklődött a Klebelsberg Központnál (KK) az iskola sorsáról. Válaszában a KK azt írta, a tankerületi központ 2017-ben vette át a gyömrői iskola működtetését, már ekkor kiderült, hogy az épületet minél előbb fel kell újítani és bővíteni is kell a gyereklétszám növekedése miatt. Végül 2019-ben született kormánydöntés egy teljesen új iskolaépület felépítéséről, a helyszín kijelölése, a tervezés, a közbeszerzés is megtörtént, ám tavaly nyáron a „háborús helyzet miatt” a kormány valamennyi, még el nem kezdett beruházását felfüggesztette.