oktatás;konténer;Gyömrő;

2023-09-18 19:02:00

Gyömrő fideszes képviselője a Facebookon büszkélkedett azzal, hogy elkezdődött a konténtertantermek telepítése

Szűcs Lajos szerint a gyerekek így már megfelelő körülmények között tudnak tanulni.

Hétfőn megkezdődött két konténer letelepítése Gyömrőn, a Fekete István Általános Iskola előtt, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tudjanak tanulni – jelentette be Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán. Hozzátette, hogy hamarosan a Kastélydombi területen további konténereket telepítenek.

„Szerencsére nemcsak az RTL Klub, hanem mi is tudunk ilyen videókat készíteni” – jegyezte meg Szűcs Lajos, hozzátéve, „a legfontosabb most az, hogy fogjunk össze, és dolgozzunk azért, hogy minél hamarabb felépülhessen a szükséges új iskolaépület”.

Korábban lapunk is megírta, hogy a Fekete István Általános Iskola több mint százéves épülete, amin húsz éve nem végeztek semmilyen felújító munkát, ma már olyan rossz állapotban van, hogy a szülők féltik a gyermekeiket beengedni. Előfordult, hogy egy elektromos vezeték mellett folyt le a víz, hullik a vakolat, az egyik tanteremben leszakadt a mennyezet, a tornaterem teteje is sérült. Az életveszélyes állapotok miatt a szülők májusban a Monori Tankerületi Központ előtt tüntettek.

Lapunk ezt követően érdeklődött a Klebelsberg Központnál (KK) az iskola sorsáról. Válaszában a KK azt írta, a tankerületi központ 2017-ben vette át a gyömrői iskola működtetését, már ekkor kiderült, hogy az épületet minél előbb fel kell újítani és bővíteni is kell a gyereklétszám növekedése miatt. Végül 2019-ben született kormánydöntés egy teljesen új iskolaépület felépítéséről, a helyszín kijelölése, a tervezés, a közbeszerzés is megtörtént, ám tavaly nyáron a „háborús helyzet miatt” a kormány valamennyi, még el nem kezdett beruházását felfüggesztette. – Ezért a 2023/2024-es tanévben még a régi épületben kezdődik a tanítás. A növekvő létszám elhelyezésére két új tantermet telepítünk a Klebelsberg Központ támogatásával, ezek beszerzését a tankerületi központ elindította. A következő lépésben egy ideiglenes iskolaépületet telepítünk, aminek köszönhetően a zsúfoltság meg fog szűnni – közölte a KK.

A helyi önkormányzat majdnem 100 millió forint értékben nyújtott segítséget a Monori Tankerületnek az épülethez. – Azokat a feladatokat, amiket az önkormányzat egy három oldalú megállapodásban vállalt, teljesítettük. Az egy másik kérdés, hogy a konténeriskola nem készült el, hogy a Fekete István általános iskola bontása nem kezdődött meg, sőt, ahogy mi tudjuk, új terveket kell készíteni, hiszen nincs meg a megfelelő anyagi forrás arra, hogy az eredeti tervek megvalósuljanak – mondta korábban Hauser Antal, a Gyömrői Önkormányzat kommunikációs vezetője az ATV riportjában.