Bajnai Gordon;kormánypropaganda;sajtóper;Datadat;

Bíróság mondta ki, hogy 18 kormánypárti sajtóorgánum hazugságokat terjesztett Bajnai Gordon cégéről

Így aztán törölhetnek több inkriminált részt és sérelemdíjat fizethetnek a korábbi miniszterelnök vállalkozásának. 

A Fővárosi Törvényszék keddi, első fokú ítéletében Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek és a Datadat cégnek adott igazat a kormánypárti Magyar Nemzet és a KESMA 17 megyei hírportáljával szemben - írja a cég közleményére hivatkozva a Média1.

Az eljárás azt követően indult, hogy a kormányzati szövegközlő felületek a 2022-es választásokat megelőzően azt állították, hogy a Datadat tömeges SMS-kampányt indított volna. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében elrendelte a cikkek elérhetetlenné tételét és fejenként 2 millió forint sérelemdíjat állapított meg a felperesek részére.

Meglehetősen terjedelmes a valótlanságok sora, így (szokás szerint) jó eséllyel következtethetünk arra, hogy nem egy, lényegében bármely újságíró által elkövethető hibáról van szó, hanem a hazugságok tudatos és szisztematikus sulykolásáról.

Eszerint a már említett kormánypárti propagandatermékek valótlanul állították, hogy a Datadat adathalász tevékenységet végez, álprofilokkal és bérkommentekkel segíti az ellenzék kampányát, illegális adatbázist épített 1 millió választópolgárról, akiknek sms-t küldtek a választási kampányban.

Egyébként több bírósági eljárás is folyamatban van, a Datadat a NER-közeli Index ellen ugyancsak nyert első fokon.