családi pótlék;emelés;párbeszéd;Tordai Bence;

Triplájára emelné a családi pótlék 2008 óta változatlan összegét a Párbeszéd

Ha ma reálértéken ugyanazt szeretnénk látni, mint ami 2010-ben volt, akkor a családi pótléknak 75 ezer forintnak kellene lennie. Lengyelországban most emelték fel 60 százalékkal.

A Párbeszéd - Zöldek a családi pótlék azonnali megtriplázását követeli - jelentette be Tordai Bence, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője szombaton online sajtótájékoztatón. – Felszólítjuk a kormányt, hogy a következő három évben, a következő országgyűlési választásokig bezárólag emelje vissza a családi pótlék reálértékét a 2008-as szintre, amikor azt befagyasztották - mondta Tordai Bence.

Az ellenzéki politikus rámutatott, hogy 2010 óta az egy gyerek után járó 12 200 forintos családi pótlék az infláció miatt értékének öthatodát elvesztette. Emlékeztetett arra, hogy 2010-től idén augusztus végéig az infláció több mint 83 százalékos volt, miközben az Orbán-kormány egyáltalán nem emelte a családi pótlék mértékét.

A családi pótlék összege – fűzhetjük hozzá – gyerekenként 12 200-tól 25 900 forintig terjedhet a gyerekek számától, egészségi állapotától függően. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az egy családra jutó havi átlagos összege 23 769 forint volt 2022-ben.

– Ha ma reálértéken ugyanazt szeretnénk látni, mint ami 2010-ben volt, akkor a családi pótléknak 75 ezer forintnak kellene lennie, nem pedig 12 ezernek. Tudjuk, hogy időközben bevezették a családi adókedvezményt, de egy gyerek után az is legfeljebb 10 ezer forint, és ha valaki szülőként elveszíti a munkáját, ezt sem kapja meg – hangsúlyozta Tordai Bence.

A Párbeszéd - Zöldek ezt elfogadhatatlannak tartja, különösen egy olyan kormánytól, amely önmagát családbarátnak hazudja - hangzott el az eseményen. Tordai Bence megjegyezte, hogy

a múlt héten Budapesten tartott demográfiai csúcson öregedő férfiak próbáltak rendelkezni fiatal nők méhe felett, 

de a kabinet nem képes olyan gazdaság- és szociálpolitikát előállítani, amely a hosszú távú tervezhetőséget, a jövőbe vetett hitet erősíti a fiatalok számára, és nem képes valódi jólétet biztosítani a gyermeket nevelő magyar családoknak.

Tordai Bence elmondta, hogy Lengyelországban most emelték fel 60 százalékkal a családi pótlékot, amely 2024. január 1-jétől 70 ezer forintnak megfelelő összegben jár minden gyerekes családnak.

– A Párbeszéd - Zöldek megújítja a családi pótlék emelésére tett törvénymódosító javaslatát, amelyt már számos alkalommal beadott, és amellyel kapcsolatban több mint ötvenezer ember fejezte ki támogatását egy aláírásgyűjtő platformon. Korábban a családi pótlék megduplázását követeltük, ez ma már semmire nem lenne elég, ezért most az összeg azonnali megtriplázását kezdeményezzük –  mondta végül a képviselő.