korrupció;Országgyűlés;választási törvény;Kocsis Máté;EP-választás;

Kocsis Máté szerint EU nem fogadja majd jól a választási törvény kiterjesztését, mert nehezen viseli, hogy Magyarországnak nemzeti kormánya van

Ettől nem lesz nagy a lelkesedésük – jósolta meg a Fidesz frakcióvezetője.

– Magyarország függetlenségét minden eszközzel meg kell óvni, a külföldi befolyásszerzési kísérleteket pedig meg kell akadályozni – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté hozzátette, hogy az Országgyűlés őszi ülésszakán az ország függetlenségét megóvó törvénycsomagot kívánnak benyújtani. Ennek célja, hogy azokat – a sok esetben álcivil – szervezeteket, amelyeket külföldről pénzelnek, valamint azokat a pártokat és személyeket, akik Karácsony Gergely környékén is felbukkantak, számon kérhesse a jövőben a törvény.

A frakcióvezető közölte, hogy 2022-ben amerikai és más forrásokból származó dollárokból és eurókból kampányolt a hazai baloldal. Szerinte 1990 óta abban konszenzus volt a pártok között, hogy külföldi befolyásszerző csoportok pénzéből, nyomásuknak eleget téve belpolitikai, közhatalmi pozíciókra nem vontak be forrást. De – folytatta – tavaly nyilvánvalóvá vált, hogy ez megváltozott és „a sokakban felháborodást keltő eset” után ezt meg kell fékezni.

Kocsis Máté azt mondta, hogy tulajdonképpen a választási törvény kiterjesztéséről van szó, miután a nem pártként induló szervezetek szerint rájuk nem vonatkoznak a pártok gazdálkodását érintő jogszabályok, ami „nyilván a hatályos jogszabályi környezet kijátszása”. A jövőben azokra az álcivil szervezetekre, amelyek választáson indulnak, ugyanazok a szabályok vonatkoznának elszámolás, működés, elfogadható finanszírozás terén, mint a pártokra – tette hozzá.

A frakcióvezető szerint a törvény akár a politikai korrupcióellenes törvény nevet is kaphatná,

hiszen külföldi, ismeretlen forrásból magyar baloldali politikusokat azért pénzelnek, hogy itthon hatalomhoz jussanak és a külföldi gazdasági csoportok gazdasági előnyökhöz jussanak az ország rovására.

Kocsis Máté úgy vélte, hogy Brüsszel nem fogja jól fogadni a törvényjavaslatot, mert folyamatosan politikai alapon támadják Magyarországot. „A brüsszeli liberális-baloldali elit” ugyanis nehezen viseli, hogy hazánknak nemzeti kormánya van és minden kérdésben, amit ők ott fontosnak tartanak – a migráció, a háború vagy a genderőrület ügye – mást képvisel.

– A lelkesedésük nem lesz nagy ettől a törvénytől, mi viszont sérelmezzük, hogy miközben a Magyarországnak járó pénzeket nem adják meg, addig a baloldali szervezeteknek, médiafelületeknek öntik a pénzt

– mondta, és hozzátette, hogy szerinte ez nem fair és nem az európai működési szabályoknak megfelelő.

A frakcióvezető azt mondta, hogy jó brüsszeli vezetés mellett a keleti határainknál nem lenne háború, délen migránserőszak, a nyugati határok felől pedig gazdasági támadás. Változást kell elérni Brüsszelben, Magyarország függetlenségét és biztonságát meg kell őrizni a több irányból jövő támadásoktól, a jövő évi EP-választások kapcsán ezekről is beszélni kell – jelentette ki Kocsis Máté.

A minap lapunk is beszámolt arról, hogy Kocsis Máté a kihelyezett esztergomi frakcióülés után közölte: azt minimum szokatlannak tartják, hogy Brüsszel és az Európai Bizottság intézményei több pénzt juttatnak a baloldali szervezeteknek, médiafelületeknek, a dollárcivilek és dollármédia és dollárbaloldal politikusainak, mint amennyit a Soros-birodalom juttat. Azonban kérdésre sem nevezett meg egy konkrét ilyen szervezetet sem. Szerinte az európai polgárok közös pénzéből a magyar baloldal pénzelése zajlik, miközben Magyarországot „csuklóztatják” a véleménye miatt.

Majd kilátásba helyezte, hogy az őszi ülésszakban egy úgynevezett „szuverenitásvédelmi” törvénycsomagot is benyújtanak az Országgyűlés elé. Mindez szavai szerint tartalmazni fog egy Alaptörvény-módosítást. Bele akarnak nyúlni a választási törvénybe, valamint a Büntető Törvénykönyvbe is.