oktatás;Európai Parlament;diáktüntetés;október 23;jogállamiság;kordonok;hídfoglalás;státusztörvény;

Újra megmozdul a diákság: csütörtökön a budavári kordonoknál akcióznak, október 23-án pedig nagy tüntetés lesz

A fiatalok Strasbourgban EP-képviselőkkel találkoztak, akik „meghökkenve hallgatták, hogy miket élnek át a diákok Magyarországon nap mint nap.

Október 23-ára nagy demonstrációval készülünk, ennek szervezése kapcsán – amelyben a Tanítanék Mozgalom és az Országos Közös Akarat (OKA) is részt vesz – fő célunk, hogy a lehető legtöbb szervezetet vonjuk be az 1956-os forradalom ünnepén tartandó tüntetésbe – ezt az Egységes Diákfront (EDF) vezetőivel nyilatkozták a Gulyáságyú Médiának. A Strasbourgban készült videóinterjúból kiderült, hogy a fiatalok az Európai Parlamentben jártak, hogy tájékoztassák a képviselőket a magyar oktatás, egyben a jogállamiság helyzetéről.

Ezzel párhuzamosan a lapunkhoz közleményből az is kiderült: október 5-én, a pedagógusok világnapján és a hídfoglalás első évfordulóján, 17 órakor az EDF és az OKA szervezetei egy akciót tartanak a budai várban a kordonok előtt. A hangsúlyozottan nem tömegrendezvényen az oktatás és más ágazatok szisztematikus kivéreztetése ellen „fehér ruhában vérző” diákok és tanárok demonstrálnak majd csaknem 50 emberrel. A performansz jelképe a fehér rózsa, amelyet másnap a tervek szerint országszerte eljuttatnak a Fidesz-irodákhoz.

A strasbourgi útról az EDF képviselői közül Perlaki-Borsos Noel elmondta: nagyon sok EP-képviselővel találkoztak Strasbourgban, akik „meghökkenve hallgatták, hogy miket élnek át a diákok Magyarországon nap mint nap. Szerinte ide tartoznak például a tüntetésekért kapott rendőri idézések, a rendőri erőszak, a bosszútörvény kriminális átvitele a parlamenten. Bodor András a nyár végén-ősz elején megkezdett beidézésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy „koholt vádakkal” szembesítik őket a rendőrök, ezek között csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, garázdasággal, arc eltakarásával.

– Így akarnak elhallgattatni minket, de nem hátrálunk meg, és a nemzetközi színtéren is közzétesszük, hogy mi a helyzet Magyarországon – mondták az „országos szolidaritási hálót” is szervező fiatalok, akik megerősítették, hogy pártállástól függetlenül támogatásukról biztosították őket az EP-képviselők, sőt azt az ígéretet kapták, hogy még az ősszel összehívnak egy parlamenti meghallgatást a magyar oktatás helyzetéről.