Budapest;Duna;alacsony vízállás;

Újra lehet látni a Dunában az aszályos időszakot jelző Ínség-sziklát

Akkor bukkan ki a vízből, ha alacsony a vízállás.

Ismét láthatóvá vált a Dunában budapesti Ínség-szikla, ami az aszályos időkre figyelmeztet - erről az énbudapestem.hu írt. A tengerszint feletti 95,76 méter magasságú, Ínség-zátonyként vagy Ínség-kőként is ismert képződmény akkor bukkan ki a vízből, ha alacsony a vízállás.

Az Ínség-sziklát „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsaként” is szokták emlegetni. Könnyen észrevehető például a Szabadság-hídról, pontos helye az 1645,4-es folyamkilométernél van. Az utóbbi évtizedekben előbukkant 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében és 2018-ban, az extrém száraz időjárás miatt nyár végétől egészen késő őszig szabadon volt - idézi fel a portál, hozzátéve, ekkor abszolút negatív rekordot is döntött 33 centiméterrel. Tavaly augusztusban is látható volt.

A portál megjegyzi, hogy nem az Ínség-szikla az egyetlen érdekes jelenség, ami alacsony vízállás esetén észrevehető. Néhány német sírfelirat rendre megdöbbenést tud kelteni: a 19. század végén megnyitott Németvölgyi temetőt ugyanis a XX. században bezárták, majd 1963-ban felszámolták, és amennyiben a hozzátartozók nem kérték külön, a sírokat nem helyezték át más temetőkbe, hanem meggyalázták és összetörve a Dunába szórták.