Izrael;Szijjártó Péter;

Szijjártó Péter: Minden, konzuli védelemre jelentkezett magyar állampolgárral tartják Izraelben a kapcsolatot

A tárcavezető nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy aki még nem jelentkezett, az minél előbb tegye meg. 

Vannak ugyan rendkívül korlátozottan hozzáférhető módon alternatív útvonalak, amelyeken Izraelt el lehet hagyni. Ezekről a konzuljaink folyamatosan tájékoztatást adnak azoknak a magyar állampolgároknak, akik még mindig Izraelben vannak és a napokban jelentkeztek csak konzuli védelemre. Velük mind tartjuk a kapcsolatot, mindenkit informálunk az aktuális helyzetről - közölte az ománi Maszkatban tárgyaló Szijjártó Péter. A tárcavezető az Európai Unió és az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) közös tanácsülésén vett részt. 

Minden Izraelben tartózkodó magyar állampolgárt arra kért, hogy ne halogassa a konzuli védelemre történő regisztrációt. Ha ezt nem teszik meg, akkor úgy járhatnak, mint azok, akik most jelentkeznek, hogy ők is hazajöttek volna, de amikor a figyelemfelhívást közzétettük, akkor ők még nem érezték úgy, hogy a helyzet ennyire nehéz lenne, netán elmentek kirándulni. A politikus azt hangoztatta, a konzulok a legjobb tudásuk és a legaktuálisabb rendelkezésükre álló információk alapján adnak mindenkinek tájékoztatást.

Közölte azt is, hogy a hét elején, illetve a múlt hét végén, vasárnap éjjel és hétfőn három mentesítő járattal, összesen 325 embert tudtak hazavinni biztonságban Magyarországra. Egyúttal reméli, hogy sikerül elkerülni az izraeli konfliktus eszkalációját, mert ha ez megtörténik, akkor nagyon könnyen az „emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával állhat szemben a világ.”