performansz;

Performance-ok a Blaha aluljárójában

Október 13-án hat, 14-én négy, 15-én pedig hat órakor látható Kelemen Kristóf és Török Tímea hajléktalan emberekről szóló performansza, az Életvitelszerűen.

Az alkotás egy 1989. november 28-i eseményt idéz meg, ekkor ugyanis az addig a pályaudvarok félreeső vonatkocsijaiban meghúzódó embereket egy új rendelet az utcára kényszerítette. A hajléktalanok azonban nem hagyták annyiban az embertelen döntést, és többen a Blaha Lujza téri aluljáróba települtek. Az alkotók egy efemer, performatív emlékművet valósítanak meg a Blaha Lujza téri aluljáróban az egykori demonstráció helyszínén, hajléktalanságban érintettekkel, lakhatási szervezetek dolgozóival és aktivistáival. Alapját azok az ideális jövőképek adják, amelyeket a résztvevőkkel közösen, a backcasting jövőkutatás módszerével hoznak létre.

Az egyórás időkeretben zajló esemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a sokszor tapasztalt apátia és kirekesztés mellett ugyanolyan erős a szolidaritás és a segítő szándék is a magyar társadalomban, és ennek kihangosítása közösségi szinten közelebb vihet a pozitív gyakorlatokhoz. A projekt a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé keretében valósul meg a Budapest 150 programsorozat részeként Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, a BTM Budapest Galéria lebonyolításában. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (@deak17galeria) által megosztott bejegyzés