Irán;Izrael;Gáza;Joe Biden;

Biden Izraelbe látogat szerdán

Emellett elmegy Jordániába is annak érdekében, hogy megelőzze a háború kiszélesedését. 

Az Egyesült Államok elnöke szerdán Izraelbe utazik, miközben az ország a Hamász fegyveresei ellen indított offenzíva fokozására készül - írja a Reuters.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden kora reggel Tel-Avivban azzal zárta a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott többórás tárgyalásait, hogy az elnök is az országba érkezik. „Az elnök meg fogja hallgatni Izrael vezetőjétől, hogy mire van szüksége népének védelméhez, miközben a kongresszussal továbbra is azon dolgozunk, hogy kielégítsük ezeket a szükségleteket” - mondta a tárcavezető. Biden találkozik Benjamin Netanjahuval, amely során megerősíti Washington elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, miközben átfogó tájékoztatást kap a háború céljáról és stratégiájáról. Blinken közölte azt is, hogy a két vezető megállapodott abban, miként lehetne humanitárius segítséget nyújtani a gázai civileknek. További részletekkel azonban nem szolgált. Az izraeli látogatás után Biden Jordániába utazik, ahol Abdullah királlyal, Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és Mahmúd Abbásszal, a palesztin hatóság elnökével is találkozik. 

Természetesen Irán tovább folytatta szokásos fenyegetőzését. Hoszein Amirabdollahian külügyminiszter az állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Izrael nem cselekedhet következmények nélkül a Gázai övezetben, és az „ellenállási front megelőző akciójára” figyelmeztetett, amely hamarosan bekövetkezik. Teherán ellenállási frontnak nevezi az Izraellel és az Egyesült Államokkal szemben álló regionális országokat és erőket. „Minden lehetőség nyitva áll, és nem lehetünk közömbösek a gázai nép ellen elkövetett háborús bűnökkel szemben” - tette hozzá némiképp fenyegető éllel.

Netanjahu szerint az izraelieknek hosszú csatára kell felkészülniük. „Most egyetlen célra összpontosítunk: egyesíteni erőinket és előretörni a győzelem felé. Ehhez elszántságra van szükség, mert a győzelem időbe telik" - mondta hétfőn az izraeli parlamentben. „Van egy üzenetem Iránnak és a Hezbollahnak: ne tegyenek próbára minket északon. Ne kövessék el ugyanazt a hibát, mint amit egyszer már elkövettek, ugyanis most sokkal súlyosabb árat fognak fizetni”- fűzte hozzá. 

Joe Biden elnöknek egyébként nem ez az első, meglehetősen kockázatos útja egy háborús térségbe. Idén februárban például Kijevben tett látogatást, hogy biztosítsa az Egyesült Államok Ukrajna melletti elköteleződését.