Izrael;Hamász;Gázai övezet;belbiztonsági szolgálat;

Vállalta a felelősséget az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője, amiért nem tudták megakadályozni a Hamász támadását

„Lesz idő a vizsgálatokra. Most harcolunk” – üzente Ronen Bar.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Shin Bet vezetője hétfőn vállalta a felelősséget azért, mert nem akadályozta meg a Hamász október 7-ei támadásait – írja a Reuters.

„Az összes intézkedésünk ellenére sajnos szombaton nem tudtunk megfelelő figyelmeztetést kiadni ahhoz, hogy megakadályozhassuk a támadást. Mint a szervezet vezetőjét, ezért a felelősség engem terhel. Lesz idő a vizsgálatokra. Most harcolunk” – fogalmazott Ronen Bar.

A Háárec már a háború kitörésének a napján megpendítette: az, hogy a szélsőséges palesztin szervezet elindíthatta a támadást, az izraeli hírszerzés teljes, nagyszabású kudarcára utal. A lap elkezdte firtatni a felelősség kérdését is, mondván, a Hamász hónapokig szabadon készülhetett a támadásra, amelynek voltak ugyan előjelei, kisebb villongások a Gázai övezet és Izrael határán, a hírszerzés azonban nem jutott el addig a következtetésig, hogy ez csak az előhang a háborúhoz. Az erről szóló cikkünk itt található.