18+;kórház;Izrael;Hamász;Gázai övezet;halálos áldozat;Iszlám Dzsihád;

Több száz halott egy gázai kórházat érő támadásban, Izrael videóval cáfolja a palesztin vádakat

Az incidens hírére kitört a felháborodás, Marokkótól Iránig több nagyvárosban feldühödött tüntetők vonultak az utcákra.

Szerda hajnalban az izraeli hadsereg, az IDF videóval cáfolta azokat a palesztin vádakat, amelyek szerint izraeli rakéta találta el a Gázai övezetben lévő al-Ahli Arab baptista keresztény kórházat. A becsapódás következtében gázai palesztin források szerint legkevesebb 500 ember vesztette életét, a Hamász és az Iszlám Dzsihád pedig Izraelt nevezte meg felelősként. Ehhez képest az IDF azt állítja, hogy kedd este az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet lőtt ki egy rajnyi rakétát a zsidó állam felé, az egyikük robbant fel út közben és találta el az egészségügyi intézményt.

Mindezt kamera előtt Daniel Harani ellentengernagy, IDF-szóvivő is nyomatékosította, azt állítva, a kezükben lévő megfigyelési és hírszerzési adatok tanúsága szerint az Iszlám Dzsihád a felelős, a szélsőséges palesztin szervezet rakétái haladtak el a kórház felett az becsapódás pillanatában.

Az ügyben megszólalt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki szerint az egész világnak tudnia kell, „barbár terroristák”, és nem az IDF hajtotta végre a támadást.

Izrael a hatalmas nemzetközi felhördülés elől menekül a cáfolattal, a kórházat érő rakétatalálat hírére ugyanis Marokkótól Törökországon át Iránig, Rabattól, Isztambulon át Teheránig több nagyvárosban rengeteg feldühödött tüntetők vonult az utcákra tiltakozni az állítólagos izraeli támadás ellen.

Az Iszlám Dzsihád tagadja, hogy az ő egyik rakétája csapódott be a kórház épületébe, de jellemző – hívta fel a figyelmet Mark Regev volt izraeli miniszterelnöki tanácsadó a Sky Newsnak adott nyilatkozatában –, hogy

 a palesztin szélsőségesek által kilőtt rakéták egyharmada meghibásodik és még a Gázai övezetben landol, el sem érve Izrael területét.

A Gázai övezetet 2007 óta az a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász tartja az ellenőrzése alatt, amelynek terroristái 2023. október 7-én lerohanták a zsidó állam területét. Az Iszlám Dzsihád egy kisebb, szintén szélsőséges palesztin szervezet. Izrael sokszor vádolja a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot, hogy palesztin civileket használnak élő pajzsként. 

Izraeli hatósági közlések szerint a háborúnak eddig legkevesebb 1400 halálos áldozata és 3000 sebesültje van. A palesztin egészségügyi minisztérium kedd estig 3000 halottról és 12 500 sebesültről tudott a Gázai övezetben. 

Nagyon kellemetlen pillanat 

A kórházat érő izraeli támadás rendkívül kellemetlen annak a Joe Bidennek, aki szerdán utazik el Izraelbe a kiállás jeléül. Az amerikai elnök kedd este fel is szállt a különgépére, a tel-avivi útjával párhuzamosan kiadott közleményben azt állítva, felháborította és elszomorította a kórházat érő támadás. (Gyakorlatilag kizárt – fűzhetjük hozzá –, hogy Izrael szándékosan vett volna célba egy egészségügyi intézményt Gázában az amerikai elnök látogatásának az előestéjén – a szerk.)

Az incidenst elítélte az egyiptomi külügyminisztérium, Recep Tayyip Erdogan török elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főtitkára is. Az éppen Jordániában tartózkodó Mahmúd Abbasz palesztin elnök rá hivatkozva lemondta a találkozóját Joe Bidennel és háromnapos gyászt hirdetett. Eredetileg úgy volt, hogy Joe Biden Tel-Avivból Jordánia fővárosába, Ammánba repül tárgyalni II. Abdallah királlyal és más arab vezetőkkel, de az ammani vezetés lemondta az egész tárgyalássorozatot.

A libanoni Hezbollah – amely északon kezd második  frontot nyitni Izraellel – szerda hajnalban bejelentette, hogy szerdán tartja a „harag napját” a kórházat érő rakétatalálat miatt. Kedden a Hezbollahnak öt embere halt meg izraeli katonai egységekkel vívott harcokban – a legtöbb azóta, hogy a Hamász támadásával október 7-én kitört a háború.

Ami a nyugati politikai vezetőket illeti, Rishi Sunak brit kormányfő a Sky News szerint a héten, legkorábban akár már csütörtökön elutazhat Tel-Avivba, ahol Olaf Scholz német kancellár kedden járt. Ő azt mondta, országa elkötelezett Izrael biztonsága mellett.

Eközben egy magas rangú Hamász-tisztviselő az NBC Newsnak azt mondta, a szélsőséges palesztin szervezet minden izraeli civil túszát hajlandó szabadon engedni, ha a zsidó állam leállítja a Gázai övezet elleni légicsapásokat. Izraeli hatóságok legkevesebb 199 túszról tudnak. 

Kedd este arról is érkezett hír, hogy hatan haltak meg egy izraeli légicsapásban, amelyet az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége, az UNRWA által működtetett gázai iskolát ért. A szervezet szerint több tucatnyian megsérültek az iskolában, amely csaknem 4000 embernek ad menedéket. Az UNRWA felháborítónak nevezte a támadást, mert az „a civilek életének kirívó semmibevételét” mutatja.

Izraelt emberiesség elleni bűncselekményre figyelmeztették

Az egész gázai egészségügyi ellátás is veszélybe került, miután az egyedüli kórház, amely a Gázai övezet egyetlen onkológiai osztályának ad otthont – leállítja szolgáltatásainak nagy részét, és a még működő részlegeket is leállítják legkésőbb 48 órán belül – írja a Sky News Sobhi Skik főigazgató keddi közlése alapján. A kórház fennmaradó részét „legkésőbb 48 órán belül” leállítják. Ugyancsak keddem az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége, az UNRWA figyelmeztetett, hogy 24 órán belül minden gázai kórházban elfogy az üzemanyag. Az egészségügyi intézmények már most is tartalék generátorokra támaszkodnak, és az elektromosság megszüntetése betegek ezrei életét veszélyeztetné. 

Egy brit orvos, Nick Maynard professzor az Oxford Egyetemi Kórházi Alapítvány tanácsadója, aki korábban rendszeresen részt vett a Gázában élő palesztinok egészségügyi ellátásában, a Sky Newsnak elmondta: kétségbeejtő a helyzet, egyre több egészségügyi dolgozó hat meg, de továbbra is dolgoznak. – Sokan megtagadják az evakuálást, mert nem hajlandók elhagyni a pácienseiket, bár tudják, hogy ennek az lehet a vége, hogy megölik őket. A legveszélyeztetettebbek az intenzív osztályon, illetve a lélegeztetőgépen lévő betegek, mert ha nincs generátor, nincs üzemanyag a generátorokhoz, a lélegeztetőgépek nem működhetnek, és ezért ezek a betegek azonnal meghalnak – mondta, hozzátéve: a gyógyszer- és vérkészítmény-készletek is apadnak. A professzor egy másik gázai egészségügy intézményről, az al-Sifa kórház esetleges evakuálásának nehézségeiről is beszélt, a A kórházhoz vezető összes bekötőutat lebombázták, a mentőautók közlekedése rendkívül nehéz, lehetetlen lesz a betegeket mozgatni.

Az Egyesült Királyság mindeközben sürgette Izraelt, hogy engedje be a vízszállítmányokat Gázába, mivel a készletek rohamosan fogynak, és humanitárius katasztrófa fenyeget. A segélyszervezetek munkatársai arra figyelmeztettek, hogy a területen élők ellátása a teljes összeomláshoz közeledik az egyre csökkenő víz- és gyógyszerkészlet miatt. A pánikhangulatban sokan vételeztek vizet, ezért számos kút már kiszáradt, s vízhiány esetén sokan akár szennyvizet is felhasználhatnak, ami járványveszéllyel fenyeget. Izrael egyelőre hajthatatlan, és változatlan az álláspotja: az élelmiszer-, üzemanyag- és vízblokád mindaddig folytatódik, amíg a Hamász el nem engedi az összes túszt.

James Elder, az UNICEF szóvivője szerint az izraeli evakuációs utasítás alapján félmillió gyermeket kellene elköltöztetni eddigi otthonukból, de megítélése szerint ennek egyetlen módja van: tűzszünet kell, hogy biztonságosan el lehessen szállítani a kicsiket. – Rengeteg gyermek van intenzív osztályon, és az orvosok nem akarják őket elengedni, és nincs is értelme őket átvinni őket egy másik túlzsúfolt városba, ahol útközben még bombázhatják is őket – tette hozzá.

Ha mindez még nem lenne elég, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közölte, egészségügyi felszereléseket szállító segélykonvoj rekedt a gázai rafahi határátkelő egyiptomi oldalán: összesen 12 teherautó rakománya, egészségügyi eszközök, matracok, takarók, családi segélycsomagok és klór a víztisztításhoz, várakozik, bebocsátásra várva. A rafahi határátkelőt a tervek, és egy többoldalú megállapodás szerint már hétfőn meg kellett volna nyitni, azonban Izraelnek és a Hamásznak nem sikerült megállapodnia a tűzszünetről. Úgy tudni, az izraeliek a rafahi átkelőért felelős igazgatót, Fouad Abu Butihan vezérőrnaggyal is végeztek egy rajtaütésben.

A Gázai övezet izraeli ostroma és evakuálási parancsa a civilek erőszakos áthelyezésére bűncselekményének minősülhet 

– figyelmeztetett az OHCHR, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

Az Iszlám dzsihád erre az evakuálási parancsra hivatkozva hazugsággal Izraelt vádolja, mondván, az vonatkozott az al-Ahli Arab kórházra is.

Ravina Shamdasani szóvivő emlékeztetett: Izrael leállította a gázai áram-, üzemanyag- és vízellátást, és 2800 embert ölt meg légicsapásokkal, valamint több mint egymillió civilt utasított északon, hogy költözzenek a terület déli részére. – Aggódunk amiatt, hogy ez a parancs – Gáza teljes ostromával együtt – nem tekinthető törvényes ideiglenes evakuálásnak, és a nemzetközi jogot megsértve, polgári személyek erőszakos átszállítását jelenti – fűzte hozzá. Kiemelte: „Az »erőszakos átszállítás« kifejezés a polgári lakosság kényszerű áttelepítését jelenti, ami emberiesség elleni bűncselekmény, amelyet a Nemzetközi Büntetőbíróság büntet.”

A légicsapások áldozatainak száma tovább emelkedik: a Hamász által irányított kormányzati médiairoda szerint 80-ra nőtt az elmúlt 24 órában a Gáza déli részét ért izraeli légicsapásokban elesett palesztinok száma. Az IDF a X-en kedden közzétettek olyan videófelvételeket, amelyek szerint vadászrepülőik csapást mértek a Hamász katonai főhadiszállására, ezzel hatástalanították a terrorszervezet katonai műveletét, valamint megsemmisítettek egy gázai bankot, amelyet a Hamász terrorista tevékenységének finanszírozására használt.

A halál azonban nemcsak Izraelben és Gázában arat, Ciszjordániában kedden egy 17 éves fiú és egy 72 éves férfi halt meg az izraeli támadásban, nyolcan megsebesültek. A ciszjordániai halálos áldozatok száma ezzel 61-nél tart.