Európai Bizottság;Izrael;Hamász;Gázai övezet;

Az Európai Unió humanitárius légihidat hoz létre Gáza segítésére

Ez Egyiptomba tartó repülőjáratokból áll majd, melyek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek.

Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére – jelentette be az Európai Bizottság.

A brüsszeli közlemény kiemelte, hogy a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára, az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

Az EU humanitárius légihídja több Egyiptomba tartó repülőjáratból áll majd, ezek életmentő felszerelésekből szállítanak utánpótlást a gázai humanitárius szervezeteknek.

Az első két légijárat még a hét folyamán indul, és lakhatást biztosító felszereléseket, gyógyszereket, higiéniai eszközöket és más humanitárius rakományt szállít.

Az uniós bizottság kiemelte, hogy az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül megvalósuló művelet megkönnyíti a segítségnyújtást a gázai rászoruló embereknek. Emellett emlékeztetett arra a szombati bejelentésre, mely szerint az EU „azonnali hatállyal” megháromszorozza, azaz 50 millió euróval több mint 75 millió euróra növeli a Gázának nyújtott humanitárius támogatását.

A brüsszeli közlemény szerint az EU 2000 óta nyújt humanitárius támogatást a rászoruló palesztinoknak, és segélyeit kizárólag bejegyzett humanitárius szervezeteken keresztül továbbítja és juttatja el a rászorulókhoz. Az EU partnerszervezetei kötelesek betartani a legszigorúbb szabványokat, beleértve a jelentéstételi követelményeket is. Az EU humanitárius segítségnyújtása mindig a humanitárius elvek, pártatlanság, semlegesség, függetlenség és emberség alapján történik.