Magyarország;Horvátország;Szlovénia;határellenőrzés;schengeni övezet;

Szlovénia visszaállítja a határellenőrzést a magyar és a horvát határon

„Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban” – indokolta a döntést az ország belügyminisztere.

Szlovénia felfüggeszti a schengeni megállapodást, és bevezeti a határellenőrzést a Horvátországgal és Magyarországgal közös határszakaszon – erősítette meg Bostjan Poklukar, az ország belügyminisztere az N1 szlovén televíziónak nyilatkozva. A tárcavezető a horvát Index szerint hozzátette, hogy a döntésről szerdán tájékoztatta magyar és horvát kollégáját.

Az ideiglenes intézkedést csütörtökön hagyták jóvá, és hamarosan elküldik az Európai Bizottságnak.

A döntés oka ugyanaz, mint Olaszországban, a terrorfenyegetettség növekedése Európában.

„Látjuk, mi történt Franciaországban és Belgiumban. Szlovénia sem kivétel”

– figyelmeztetett Poklukar, hozzátéve, hogy megelőző jellegű további ellenőrzéseket kívánnak biztosítani a balkáni menekültek útvonalán.

Azt a tárcavezető nem árulta el, mikor kezdik a rendőrök az ellenőrzést a határon, mert még tárgyalniuk kell az Európai Bizottsággal. „A közel-keleti helyzet bonyolult, nekünk mindent meg kell tennünk Szlovénia biztonsága érdekében” – fogalmazott Poklukar, és hozzátette, igyekeznek a lehető legkevésbé bonyolulttá tenni a határt nap mint nap átlépők életét.

Franciaországban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben, miután múlt héten egy fiatal csecsen férfi egy középiskolában halálra késelt egy háromgyermekes tanárt, Dominique Bernardot, kettőt pedig megsebesített. Szombaton, egy nappal az arrasi terrortámadás után bombariadók sora okozott pánikot az országban, szerdán pedig tíz repülőteret ürítettek ki a hatóságok.

Hétfő éjszaka egy fegyveres férfi Brüsszelben, egy belvárosi téren megölt két svéd állampolgárt, egy taxisofőrt pedig megsebesített. A hajtóvadászatot indító rendőrök kedd reggel a főváros Schaarbeek negyedében, egy kávézóban lőtték le a feltételezett elkövetőt, aki nem sokkal ezután a kórházban meghalt. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.