Iványi Gábor;

2023-10-24 18:14:00

Meghátrált az MVM, de Iványi Gábor egyházának több intézménytől meg kell válnia

A szolidaritási demonstrációk erejének is köszönhető, hogy az MVM a megadott határidő lejártával nem szüntette meg az áram- és gázszolgáltatást – számolt be intézményeik aktuális helyzetéről Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője lapunknak is elküldött közleményében.

 A veszély azonban nem múlt el, a demonstrációk ezért – számos közismert művész közreműködésével – folytatódnak.

A közlemény szerint „fantasztikus társadalmi összefogás” indult.

Az elmúlt bő egy hónapban adományokból több mint 180 millió forint támogatás folyt be, ebből az elmaradt bérek egy részét fedezték.

Ugyanakkor Iványi Gábor bejelentette, hogy „a státuszunk jogellenes megvonása következtében előállt krízishelyzetben” elkerülhetetlen az erőforrások átcsoportosítása, amely „szükségszerűen azt is eredményezi, hogy néhány intézmény más fenntartóhoz kerül át az egyházunktól”. A beregi többcélú intézmény vezetői, tantestületei és szülői munkaközösségei szorgalmazták a fenntartóváltást. Iványi Gábor tájékoztatta a kormányhivatalt, hogy helyzet itt a normatíva visszatartása miatt ellehetetlenült, ezért intézkedést kérnek. (Lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy a gyürei székhellyel működő intézmény fenntartóváltása összesen öt települést érint.) A felsődobszai és nagykinizsi óvodák esetében Iványi Gáborék meggyőződése szerint a gyermekek és az intézményekben dolgozók érdeke most azt kívánja, hogy az óvodát és a közétkeztetést biztosító konyhát a továbbiakban az önkormányzat működtesse. Ebben az ügyben folyamatosak az egyeztetések.

Ha sok áldozat árán is, de a többi intézményben ellátják a betegeket, időseket, hajléktalan embereket, az iskolákban folyik a tanítás. Több száz nyilatkozat érkezett kollégáiktól, hozzátartozóktól és ellátottaktól, akik írásban is megerősítették: nem szeretnének fenntartóváltást.