olimpia;úszósport;Milák Kristóf;

Milák Kristóf fél év felkészüléssel akar olimpiai aranyat nyerni, de nincs edző, aki szerint ez összejöhet neki

Szeret győzni, az addig vezető utat azonban nem. Három szponzori szerződést is bukott már, mert nem volt hajlandó eleget tenni az értük vállalt kötelezettségeknek.

Milák Kristóf nem mondott le arról, hogy a 2024-es párizsi olimpián újra aranyérmet szerezzen. Nem akarja abbahagyni az úszást. Úgy van vele: akkora klasszis, hogy elég lesz januárban belevetnie magát a munkába – derült ki a sportágban megejtett háttérbeszélgetéseinkből. Csakhogy nincs olyan szakember, nemhogy az országban, talán az egész világon, aki szerint ez összejöhet neki. Hónapok óta nem végzett értékelhető edzésmunkát, ez idő alatt az izomzata sokat sorvadt, a világ csodája lenne, ha a félévnyi munkával a dobogóra állhatna.

– Miként a legtöbb sportágban, az úszásban is egyre kiélezettebb a küzdelem. Aki nem teszi bele a felkészülésbe a maximális energiát, nem számíthat komoly eredményre” – szögezte le lapunknak az egyik szakember.

A 23 éves olimpiai bajnokról korábbi edzője, Selmeci Attila azt nyilatkozta még a nyár elején a Népszavának, hogy Milák Kristóf győzni nagyon szeret, élvezi a sikert, de az addig vezető utat sosem szerette igazán.

Meglehet, ennek látjuk ma jeleit.

– Szereti a pénzt is – mondta a sportágat belülről ismerő másik informátorunk, aki szerint részint erre utaltak Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének a szavai, amikor vasárnap azt mondta, Milák Kristóf tartozik Magyarországnak. 

Amikor szeptember elején az úszó jelezte, visszatér, és megkezdi a felkészülést, fölvett 14 millió forintot az egyik egyéni szponzorától, megígérte, hogy edzésbe áll, az első héten nyolc foglalkozás várt volna rá, de állítólag szeptember óta összesen vett részt nyolc edzésen. (Mestere, Virth Balázs nem akart nyilatkozni, hiába akartuk az információt ellenőriztetni általa; azt mondta, attól tart, az egyre nagyobb felhajtás tanítványát még távolabb űzheti a sportágtól.)

Szóval nem tudni, Milák Kristóf hol van, mit csinál, öntörvényű emberként éli az életét. – Mintha nem értené, hogy a siker, a pénz, a csillogás hamar semmissé lesz, ha nem dolgozik érte – mondta egy újabb, a sportolót jól ismerő forrásunk. Egy versenyző számára korántsem mindegy, milyen szponzori szerződésekkel tudja megalapozni a pályafutása utáni életét. Milák Kristóf a sikerek után több, jelentős összegű megállapodást kötött cégekkel, de ezek közül már hármat is elbukott, például a Szerencsejáték Zrt.-vel, illetve a Porsche Hungáriával kötött együttműködést. Utóbbi azért is kellemetlen, mert az úszó szereti az autókat, hetente cserélgette őket. A kooperációk megszűnésének gyermeteg okai voltak: egyszerűen nem volt hajlandó megjelenni a szponzori kötelezettségeken.

„Nem kedveli a nyilvános szerepléseket, nyilatkozatokat. A nagy világversenyeken semmibe veszi a külföldi újságírókat, mert az angoltudása nem tökéletes, perfekcionista egyénisége meggátolja abban, hogy megszólaljon. De így 100 milliós szurkolói bázist bukik, ami komoly bevételi forrása lehetne. A jelek szerint ez se nagyon foglalkoztatja. Úgy tűnik, a pillanatnak él, és nem törődik a holnappal” – monda valaki.

Érthető tehát, ha a magyar úszósport vezetői feszültek, főleg, mert Milák Kristófról az év első feléig ők is azt gondolhatták, az egész magyar olimpiai delegáció első számú aranyesélyese.

A magyar úszósport azonban messze van fénykorától, és nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy akkora talentumról, mint Milák Kristóf, lemondjon. 1976-ban, Montrealban magyar úszó nem állhatott dobogóra, azóta mindössze kétszer fordult elő (a szocialista blokk által bojkottált Los Angeles-i játékokat nem számítva), amelyről ne hoztak volna aranyat, de 2004-ben Gyurta Dániel (200 mell), 2008-ban Cseh László révén (200 és 400 vegyes, 200 pillangó) második helyeket még akkor is ünnepelhettünk. Ha Milák Kristóf kint lesz is Párizsban, de gyengélkedik, talán az Egyesült Államokban készülő Kós Hubert az egyetlen, aki dobogóesélyes a medencében (a nyíltvíziekről most nem beszélünk). Márpedig egy szakma munkáját az eredmények minősítik, a vezetők pozícióját legitimálják. Nekik sem mindegy, hogy Milákot a medencébe tudják-e parancsolni.

Gergely István, Milák klubjának elnöke így foglalta össze az M4 Sportnak a helyzetet: „Nem gondolom, hogy a motivációja az olimpiával kapcsolatban megváltozott volna. Az, hogy ő mit gondol a felkészüléséről és hogy mennyi munkát kellene ehhez elvégeznie, az egy fontos kérdés. Az én feladatom, hogy bent tartsam a sportágban. Nem szeretném, hogy abbahagyja. A legnagyobb hibát saját maga szempontjából követi el. Amikor az ember befejez egy munkát, és nagyon sok marad benne, akkor borzasztóan fog fájni a lelke és fog hiányozni neki az elmúlt időszak, amit nem sikerekkel, hanem sokkal inkább a saját maga által okozott helyzeteknek köszönhető kudarcokkal töltött meg. Én ezt nem engedem meg Milák Kristófnak” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok korábbi vízipólós.