Orbán Viktor;Hatvanpuszta;Orbán-birtok;

2023-10-27 09:51:00

Előszeretettel tartja Orbán Viktor a munkamegbeszéléseit a hatvanpusztai családi birtokon

Gyakori az autó és a helikopter-forgalom arrafelé.

Egy korábbi magas rangú kormányhivatalnok szerint Orbán Viktor a családi hosszúhétvégék mellett rendszeresen a 13 hektáros hatvanpusztai birtokon fogad kormánytagokat, fideszes politikusokat, üzletembereket – írja a Telex a VSquare hírlevele nyomán.

A miniszterelnök a forrás szerint azt követően helyezte át a felcsúti otthonától néhány kilométerre található korábbi Habsburg-birtokra személyes találkáit, hogy nyáron befejeződött az épületegyüttes és a körülötte található birtok felújítása.

A birtokot eredetileg József nádor hozta létre a 19. században, napjainkban pedig a miniszterelnök apja, Orbán Győző tette rá a kezét. A birtok rekonstrukciója a becslések szerint horribilis összeget, mintegy 30 millió eurót (azaz körülbelül 11,5 milliárd forintot) emészthetett fel. A VSquare megjegyzi, hogy elviekben Orbán Viktor hivatalos, éves bevétele 69 millió forint körül mozog, ez átszámítva 180 ezer euró.

A hatvanpusztai birtokon jellemzően este zajlanak a bizalmas munkamegbeszélések a forrás szerint.

Azt is közölték, hogy Orbán Viktor rendszeresen felbukkan a szomszédos Etyeken egy állami és európai uniós forrásból felújított étteremben, illetve pincészetben.

A hatvanpusztai Orbán-birtokról először az Átlátszó számolt be 2012-ben, majd két évre rá Narancsbőr című könyvében Ferenczi Krisztina oknyomozó újságíró írt róla bővebben, aki egy évvel később elhunyt. Az egyik legnagyobb spanyol napilap, az El País a magyarországi korrupció szimbólumaként jellemezte a hatvanpusztai birtokot, annak a korrupcióra épülő rendszernek az allegóriájaként jelölve meg, amit az Európai Unió végül az uniós források visszatartásával büntetett.