Fidesz;Józsefváros;hajléktalanok;Iványi Gábor;kormánypropaganda;Pikó András;

„Csövesvoks, hajléktalanlobbi, hajléktalansereg” – nyíltan a legelesettebbek ellen uszítva kampányol a Fidesz Józsefvárosban

Nemzeti, keresztény szellemben.

„Parkokba, kisebb aluljárókba bújtak. Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? Nekik mindent szabad?” – emlékezhetünk vissza a kormánypárti Ripost egy 2018 novemberében megjelent címlapjára, amellyel a bulvárlap új szintre süllyesztette a Fidesz-közeli propaganda morális mélységét. Aki azonban azt hinné, hogy a magyar társadalom legelesettebb tagjai elleni nyílt hergelés csupán néhány túl lelkes pártfunkcionárius hőbörgése volt, az sajnos tévedett.

A magát kereszténynek hirdető Fidesz józsefvárosi szervezetének legalábbis szemlátomást azóta sem sikerült a Bibliában olvasható legalapvetőbb krisztusi tanításokat elsajátítania a szegényekhez való hozzáállás tekintetében. A kormánypárt és annak helyi propagandaorgánumai a Telex szerint hetek óta a következő kulcsszavakat ismételgetik:

csövesvoks, hajléktalanlobbi, hajléktalanbiznisz, csövesláger, csövesbomba, hajléktalanipar, hajléktalan gettó, hajléktalansereg, hajléktalankáosz, hajléktalanbumm.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a jövő évi önkormányzati választásokra ezzel a témával, és ebben a stílusban tervez hangolni a Fidesz Budapesten. A hajléktalanok elleni uszító kampányba Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója is beszállt, csakhogy sikerült egy kicsit lábon lőnie magát, amikor is egy Tarlós István főpolgármestersége alatt készült képpel igyekezett illusztrálni, hogy az ellenzéki városvezetés miatt ellepték Budapestet a hajléktalanok.

Aki pedig mindezek ellenére jóhiszeműen azt hinné, hogy a kormánypártnak esetleg elesett honfitársaink tarthatatlan életminőségével van gondja, az is tévedett: miközben az uszítás hangneme soha nem látott mélységbe süllyedt, a hajléktalanellátást végző civil szervezeteknek is nekitámadtak, külföldi finanszírozással megvádolva őket, vagyis a dollárbaloldalozás mellett megjelent a fideszes tematizálásban a dollár(ál)civilezés.

A józsefvárosi Fidesz értelemszerűen Pikó András polgármestert igyekszik lejáratni a témával, a kerületi kvázi-Soros Györgyként pedig Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az egyebek közt hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület vezetőjét jelölték meg, az egyesület ugyanis a Dankó utcában működtet hajláktalanszállókat.

Példaként érdemes ízlelgetni a józsefvárosi Fidesz szűk három hete közzétett Facebook-posztját:

„A hajléktalan-biznisz álszent figurái átvették a hatalmat a józsefvárosi városházán. Pikó úgy táncol, ahogy Iványi és a hajléktalanserege fütyül!”

– írták.

Előtte két nappal pedig a következőt közölték a nagyérdeművel: „A balliberális városvezetés anyagilag kifejezetten támogatja, erkölcsileg pedig egyenesen bátorítja a kerületben működő, hajléktalaniparban érdekelt intézményeket, egyesületeket, egyházakat.” Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője pedig eképp értekezett néhány hete: „Minél több a hajléktalan, annál több a lé Iványiéknak. Szép, erkölcsös, magasztos hozzáállás.” Ezt azzal kapcsolatban fejtette ki, hogy elmélete szerint Pikó András támogatja, hogy hajléktalanokat telepítsenek Józsefvárosba, akik aztán az utcákon, tereken, lépcsőházakban élnek ellátatlanul, Iványiék pedig „felmarkolják az állami milliárdokat” utánuk. Ez utóbbi állítás különösen érdekes annak fényében, hogy Iványi Gábor szervezetei köztudomásúlag a kivéreztetéssel küzdenek, s átmenetileg a fővárosi önkormányzatnak kellett átvennie az Oltalom Karitatív Egyesület dolgozóit, hogy fizetést tudjanak nekik adni. Nem sokkal később Vörös Tamás azt is közölte, hogy „Józsefvárosból elvinni, és nem behozni kell a hajléktalanellátó szervezeteket”, vagyis miközben ellátatlan hajléktalanokra panaszkodik, a hajléktalanellátó intézmények ellen hergel.

Mindenesetre Pikó Andrásnak a kormánypárt képzete szerint mindez azért érdeke, hogy a kerületbe betelepített hajléktalanok „csövesvoksai” révén plusz szavazatot szerezhessen a jövő évi önkormányzati választásokon. Erre bizonyítékként egy önkormányzati lakáspályázatot emlegetnek, amin nyolcadik kerületi lakcímmel rendelkező hajléktalan emberek is indulhatnak.

Magyarra lefordítva, a Fidesz azzal támadja az önkormányzatot, hogy lakhatáshoz próbálnak juttatni olyan embereket, akik amúgy az utcán, vagy hajléktalanszállón élnek.

A józsefvárosi Fidesz kampányüzeneteit egyebek közt a Mondjuk a frankót nevű Facebook-oldal terjeszti, aki pedig innen „tájékozódik”, az szó szerint arra a következtetésre juthat, hogy Józsefváros egy gettó lett az ellenzéki városvezetés miatt. Ami pedig a leggyomorforgatóbb az egészben, az az oldal uszító szóhasználata. A Telex az itt található verbális böfögésekből összeszedett egy csokrot:

  • „Oké, azt mindenki látja, hogy Józsefvárost elöntötte a csöves-cunami, Pakisztán a »nyolchoz« képest illatos tündérkert. De miért történt ez??”

  • „Készüljenek fel rá, hogy a szomszédságukba Pikó csöveseket költöztet. Kell nekik a plusz szavazat, mert érzik, hogy a helyieknek elegük van a mocsokból, káoszból és a gettóból.”

  • „Elég a csöves-lágerekből, nem kérünk no-go zónákat!”

  • „Haladéktalanul be kell tiltani a folyamatos ételosztást Józsefvárosban, ami úgy vonzza ide a hajléktalanokat, mint sz@r a legyet.”

A fideszes propagandaoldal idén februárban indult, adminisztrátorai kilétéről nem tudni, honlapjuknak impresszuma nincs, a megadott mobilszám nem él. Posztjaikat viszont rendszeresen megosztják a fideszes politikusok. Mindemellett a Meta hirdetési adatai alapján azt is lehet tudni, hogy a Mondjuk a frankót több mint 360 ezer forintból hirdetett a Facebookon az elmúlt 90 napban, április 15. óta pedig közel 900 ezer forintot költöttek. Ez a szám annak fényében különösen beszédes, hogy az oldalnak mindössze 934 lájkolója és körülbelül ezer követője van. Eközben pedig Pikó András polgármester hivatalos Facebook-oldala július 20. és október 17. között mindössze 39 ezer forintot költött hirdetésekre.

Az uszító oldaltól merő véletlenségből semmi választ nem kapott a lap arra vonatkozóan, hogy kik ők, miből finanszírozzák a hirdetéseket és milyen kapcsolatban állnak a Fidesszel.

A józsefvárosi önkormányzat és Iványi Gábor Telexnek megküldött válaszaiban egyébként azt közölték, hogy ők nem tudnak arról, hogy a hajléktalanok száma érdemben növekedett volna a kerületben. Az önkormányzat az utcai szociális munkások tapasztalatára alapozva írta állítását. Hozzátették, tudomásuk szerint az elmúlt évekhez képest még valamivel csökkent is a szám, de leginkább stagnálás tapasztalható. A Február Harmadika-felmérések ugyancsak ezt látszanak alátámasztani. A közbiztonság egyébként az önkormányzat szerint is romlott a közelmúltban, de szerintük ennek az az elsődleges oka, hogy a rendőrség gyakorta nem reagál időben a bejelentésekre. „Levelek sokasága szól arról, hogy hiába hívják a 112-t, sokszor órákig feléjük sem néz senki” – közölték.

Iványi Gábor válaszában tagadta a Fidesz vádjait, azt írta, hogy ha azoknak lenne valóságalapja, akkor kötelességük lenne feljelentést tenni. A kerületben működő négy éjjeli menedékhelyből egyébként kettő az Oltalom egyesületé, emellett átmeneti szállót is működtetnek. Átmeneti szállóból összesen öt van Józsefvárosban, és ugyanennyi nappali melegedő üzemel.

Miután a Fidesz kampányüzenetei alapján a kormánypárt elképzelése az, hogy

  • zárják be a hajléktalanszállókat,

  • ne legyen ételosztás,

  • ne legyenek hajléktalanok az utcán,

  • de lakáshoz se juttassák őket,

a Telex megkereste a helyi Fideszt, hogy akkor mégis hogyan képzelik el a szabályos és hatékony hajléktalanellátást, emellett mire alapozzák, hogy nőtt a hajléktalanok száma Józsefvárosban, választ azonban tőlük sem kaptak.